Welsh pony's
Welsh pony's

Hoeveel Engelse paardenrassen kun jij opnoemen?

Nieuws

Al dat nieuws over de Brexit. Heb jij het ook grotendeels maar wat aan je voorbij laten gaan? Wie niet? Maar... er hoort wel één groot voordeel bij: Engeland is spontaan best wel super goedkoop geworden! En precies dáár liggen je kansen voor komende zomer! Engeland is het mooiste land voor paardenliefhebbers. Wanneer je in het bezit bent van een stevige trek, een redelijk sterke maag, een beetje een degelijke wax jas, een hoed en stevige laarzen dan….


Ga als Sherlock! En speur naar de roots van je eigen pony

Zelf in Groot-Brittannië of Ierland op zoek gaan naar de wortels van jou lievelingsras? Zien waar de voorouders van je huidige of vroegere pony eigenlijk vandaan kwamen? Niks is makkelijker dan paarden en pony’s zoeken in Engeland. Stap deze zomer nog in de auto, op de trein, op de boot of in het vliegtuig en ga er een week op uit naar onze westerburen.
De Britse eilanden en Ierland lopen namelijk vól met paarden. En pony’s ook vooral. De Britten hebben maar liefst een stuk of 20 inheemse rassen. De keuze is reuze. Weet jij ze allemaal op te noemen? Bedenk eerst eens welke jij allemaal kent en kijk dan hieronder om te zien hoever je gekomen bent.
Anglo-Arabier                                                     Highland Pony

Cleveland Bay                                                     Ierse Hunter

Clydesdale                                                           Ierse Tinker

Connemara                                                          Irish Draught

Dales                                                                     Lundy Pony

Dartmoor                                                              New Forest Pony

Engels volbloed                                                  Shetland

Eriskay pony                                                        Shire

Exmoor                                                                 Suffolk Punch

Fell                                                                         Welsh pony

Hackney

Weet je al welke rassen je in het ‘wild’ zou willen gaan bekijken? Om je alvast een stukje op weg te helpen vind je hieronder aantal plaatsen en evenementen die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Wat dacht je van:

1. New Forest (600 km vanaf Utrecht)

De New Forest is een groot beschermd natuur- en bosgebied van zo’n 30.000 hectare in het zuiden van Engeland. Grenzend aan zee, dus een dag shoppen of flaneren over de boulevard is ook goed te doen. Ooit aangelegd als jachtgebied voor Willem de Veroveraar, nu een prachtige streek om New Forest Pony’s te zoeken. De dieren lopen los in kuddes en de kans is groot dat je er een stel tegenkomt tegenover de supermarkt. Of naast het postkantoor. Gewoon, midden in het dorp.

2. Dartmoor en Exmoor  (800 km vanaf Utrecht)

Het Dartmoor National Park is eveneens een gebied van flinke omvang. Je vindt het in het voor Engelse begrippen nogal zonnige Devon. Wederom in het zuiden van Engeland en prima te combineren met de New Forest. De Dartmoor is een ruig heide- en bosgebied. Waar de kleine, stevige donkerbruine Dartmoor pony’s zich al honderden jaren in stand houden. Goed voor de beenspieren en goed voor een mooie dag ‘paardenjacht’.
Heb je nog energie over? Reis dan door naar het noordelijker gelegen Exmoor National Park. Dit ligt zo’n beetje boven de Dartmoor, op de grens met Somerset. De Exmoor pony’s zijn een stuk zeldzamer dan hun soortgenoten afkomstig uit de Dartmoor. Kenmerkend voor de Exmoor pony’s zijn een lichtgekleurde snuit en buik. Verder zijn ze ook voornamelijk donkerbruin. De pony’s staan nog wat dichter bij de natuur en je zult ze dan ook niet vaak aantreffen als rijpony vanwege hun wat moeilijkere karakter dan de meer gangbare rijpony’s.

3. Shetland eilanden (1750 km vanaf Utrecht)

Officieel horen de eilanden bij Schotland en het is een eindje reizen. Maar, dan ben je wel op de ietwat gure en kale bodem waar onze kleine allemansvrienden vandaan komen. Zodra je een tijdje op de winderige eilanden vertoefd hebt, dan word het je steeds duidelijker waarom je in het voorjaar zoveel pakken haar van je ondernemende viervoeter af moet borstelen. 
Het is er hartstikke koud! Maar in de zomer valt het best nog mee soms. Shetlands hebben een pittig karakter, maar ze komen dan ook uit pittige streken qua leefklimaat.

4. Wales en de Royal Welsh Show (800 km vanaf Utrecht)

En dan natuurlijk dan nog de misschien wel meest bekende pony’s uit Groot-Brittannië: De Welsh! Die komen in allerlei soorten en maten voor en dat zeker in Wales, het gebied van hun herkomst. Wales is een deelstaat in het westen van Groot-Brittannië en je staat er vanuit Nederland makkelijk binnen een dag.
In dit gebied kun je als paardenliefhebber helemaal je hart ophalen. En als je geen zin hebt om het halve land door te reizen op zoek naar pony’s en paarden, plan dan een bezoek in aan de Royal Welsh Show. Dit jaar van maandag 23 juli tot en met 26 juli te vinden in Builth Wells in het oosten van Wales.

Landleven XXL

De ‘Royal Welsh’, zoals de Engelsen zeggen biedt echt alles op het gebied van paarden en ‘rural lifestyle’, landleven dus. Keuringen, markten, shows, concoursen, kookwedstrijden enzovoort. Noem het op en je vindt het hier terug op een enorm gezellig terrein vol met stands, kramen, verplaatsbare stallen, kermis en landbouwvoertuigen. Eenden races, loslopende varkens, opgeleukt vee, vliegshows en Welsh Cobs zo groot als een trekpaard overal waar je kijken kunt. De grootste show van Wales, misschien wel van heel Groot-Brittannië trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Word jij er deze zomer één van?

Concoursen, renbanen en de rest

Naast bovengenoemde plekken valt er natuurlijk nog veel meer te zien op de Britse Eilanden. Internationale concoursen (Hickstead, 24 t/m 29 juli), renbanen, fokkerijen en shows. Allemaal open voor publiek. Net als die schitterende en tientallen nationale parken met elk hun unieke ‘wilde’ kudden pony’s.
Dus, als je ondertussen al weet waar je waxjas, je laarzen, je hoed en je lekkere trek in een hele fijne cream-tea zijn:
Pak ze in en ga eens kijken in Groot-Brittannië of Ierland. Lekker eindeloos ronddwalen op die eilanden vol met paarden.
Bron: Bitmagazine.nl
Shetland