Oren naar achter
Oren naar achter

Help! Mijn paard doet boos op stal

Nieuws

Iedereen herkent het wel: dat ene paard op stal waar je het liefst met een boogje omheen loopt als je met je paard langs de boxen naar de poetsplaats loopt. Want je schrikt je kapot als hij ineens met oren plat in z’n nek naar voren schiet om een uitval te doen over de staldeur. Gedragsdeskundige Petra Vlasblom van 2Moons geeft uitleg en concrete tips.


“Allereerst moet je begrijpen waar dit gedrag vandaan komt”, legt Petra Vlasblom uit. “Het paard in kwestie ziet zijn stal als zijn territorium, en sommige paarden zijn feller in het verdedigen van hun ruimte dan andere paarden. Als je met een ander paard door het gangpad loopt, zien paarden die erg gesteld zijn op hun eigen territorium dat als een onbeschofte inval in hun ruimte en proberen ze het paard dan ook weg te jagen.”

“Je schrikt natuurlijk ontzettend als je met je paard rustig door het gangpad loopt en er ineens een paard naar voren vliegt om een uitval te doen. En juist dat is de beloning voor het paard: hij bereikt precies wat hij wilde. Namelijk dat wij schrikken een pasje bijzetten om er vlug langs te lopen.”

Hoe kan je een paard afleren om zo uit te vallen in zijn box? “Dat is lastig”, geeft Petra toe, “maar er zijn zeker wel manieren om het probleem op te lossen. Met je stem corrigeren werkt af en toe, maar laat het gedrag niet volledig verdwijnen. Wordt nooit boos op het paard, dat werkt vaak averechts. De meest voor de hand liggende en ‘gemakkelijkste’ oplossing is om, als dat mogelijk is, eventjes het bovenste stalluik te sluiten als je met vreemde paarden heen en weer moet lopen door de gang. Maar voor de lange termijn is dat natuurlijk onpraktisch en geen antwoord.”

Tip 1 - Corrigeren met leadrope


“Met de Methode 2Moons werken wij veel met leadropes. In gevallen zoals deze kunnen die lange touwen ook hulp bieden. Wanneer je langs het uitvallende paard loopt en een draaiende beweging maakt met het uiteinde van het touw, geef je daarmee duidelijk je eigen ruimte en dat van het paard dat je in handen hebt aan, en bindt het paard vaak in. Zorg er wel voor dat het paard dat je in handen hebt bekend is met deze methode en zich niet ook een hoedje schrikt. Dan ben je verder van huis.”

Tip 2 - Zorg voor afleiding


“Wat je ook kan proberen is om het paard bezig te houden op stal, bijvoorbeeld door altijd toegang te geven tot hooi met verschillende hooinetjes of om met een hooibal te werken. Als voernijd de voornaamste reden was voor het uitvallen, kan het zijn dat het gedrag minder wordt.”

Tip 3 - Verplaats het paard


“Wat ook slim is, om over de plek na te denken waar het paard staat. Een paard dat erg territoriumgericht is, kun je het beste niet in het midden van de rij zetten waar veel commotie is. Zo’n paard staat wellicht een stuk rustiger aan het eind van de gang, weg van de drukte. Mentaal is dat voor het paard in kwestie veel minder stressvol.”

Bron: Bitmagazine.nl