Paardrijden verbieden
Paardrijden verbieden

Wordt paardrijden binnen 10 jaar verboden?

Nieuws

Steeds laait het weer op, de vraag of paardrijden nog wel van deze tijd is. Hoewel velen denken dat het zo’n vaart niet loopt, is het niet ondenkbaar dat er ooit een verbod op paardrijden komt. Wat moet er gebeuren? Lees een zeer uitgebreid artikel over dit onderwerp in Bit 259. Deze editie ligt vanaf vrijdag 14 september in de winkel!


De Partij voor de Dieren wil basisregels van paardenwelzijn vastleggen in een Paardenbesluit. Hierover heeft kamerlid Esther Ouwehand al in 2009 een motie ingediend in de Tweede Kamer. “Voor veel dieren gelden al basisregels, zoals voor honden en katten. Maar die zijn er nog niet voor paarden. Er zouden regels moeten komen voor huisvesting en verzorging, die tegemoet komen aan de natuurlijke behoeften van een paard. Denk daarbij aan een minimaal aantal uren per dag vrij kunnen bewegen in de buitenlucht, het hebben van sociaal contact, voldoende ruwvoer, schuilmogelijkheden in de wei tegen wind, regen en zon. Ook is het wenselijk dat er regels komen voor de belasting van paarden, met name jonge dieren, en een verbod op het gebruik van hulpmiddelen die het paard in de bewegingsvrijheid beperken of zelfs leed veroorzaken. De overheid zou daarin de leiding moeten nemen”, aldus kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen.
De Partij voor de Dieren heeft een debat aangevraagd over de misstanden bij maneges, naar aanleiding van het rapport van Dier en Recht. Wanneer dit plaatsvindt is nog niet bekend. De partij wil ook een apart overleg over paardenwelzijn en kondigt aan hierover en over het Paardenbesluit binnenkort vragen te gaan stellen aan de minister.

Niet meer rijden?


In sommige kringen wordt gezegd dat een paard er niet voor kiest om bereden te worden. Maar als we niet op paarden rijden, hebben we geen reden meer om ze te houden, geeft Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNHS aan. Het bevorderen van kennis over paarden, paardenwelzijn en paardensport is een belangrijke taak van de KNHS. Fledderus wijst op de verantwoordelijkheid die paardenhouders hiervoor hebben. “Een paard is geen huisdier, maar heeft zich in de evolutie ontwikkeld naar de gebruiksdoeleinden van de mens. De levensomstandigheden zijn verbeterd, welzijn is een speerpunt geworden. Dat moet ook, want een paard is van ons afhankelijk. Alleen een fit en gelukkig paard is in staat om topprestaties te leveren. Op alle niveaus binnen de paardensport is ‘harmonie’ en ‘happy athlete’ een beoordelingsfactor.” Fledderus ontkent niet dat misbruik en dieronvriendelijk gedrag voorkomt. “Maar we moeten ervoor waken dat we in de beeldvorming de rotte appels niet als norm, maar als uitzondering blijven zien.”
De KNHS verwacht niet dat er een verbod komt op paardrijden. “Ook binnen dierenrechtenorganisaties zijn veel liefhebbers van paardrijden. Maar we moeten onze verantwoordelijkheid om goed voor paarden te zorgen serieus nemen en daar houden deze organisaties ons scherp op.”

Paardrijbewijs


Het is geen standpunt van de Dierenbescherming dat paardrijden moet worden afgeschaft. Maar het streven is wel dat over een aantal jaren een ‘paardrijbewijs’ wordt ingesteld, waardoor iedereen die gaat paardrijden leert hoe dat verantwoord kan en meer weet over paardenwelzijn. De Dierenbescherming is hierover in gesprek met instanties als de KNHS. “Op een paard zitten is voor het dier niet natuurlijk en kan schadelijk voor het paard zijn, als je het niet goed doet. Wat dat ‘goed’ dan is, moet nader worden gedefinieerd”, zegt Piko Fieggen van de Dierenbescherming. Zo’n rijbewijs ziet hij als een aanvulling op het bestaande Ruiterbewijs en het Ruiterpaspoort, omdat daarbij het paardenwelzijn nauwelijks aan bod komt.

Filmpje


Bit-redacteur Tessa van Daalen interviewde Grand Prix-jurylid, trainer en amazone Marlon van Wissen en Jan Cees Vogelaar, voorzitter van de Sectorraad Paarden over dit onderwerp. Bekijk het filmpje!



 
Lees een uitgebreid artikel in Bit 259. Deze editie verschijnt op vrijdag 14 september.

Bron: Bitmagazine.nl