040822053_ABFweb
040822053_ABFweb

Passage in je L-proefje

Fun Rassen

Stel je eens voor: je kunt best leuk rijden, maar je bent nog lang geen Grand Prix. En toch heb je je paard passage geleerd of piaffe. En misschien kan hij wel knielen of de Spaanse pas (zie foto). Er bestaat een wedstrijd waarin je dat kunt laten zien, ook al ben je nog maar L-dressuur. Jacqueline de Ridder legt uit hoe het zit.

Oké, er is een vereiste. Je mag alleen meedoen op een PRE of een Lusitano.
Een Cruzado mag ook, maar alleen tijdens nationale wedstrijden van de MCI-NL. Dat is namelijk de stichting die de Iberische Dressuur Masters organiseert, een wedstrijd speciaal voor Iberische paarden. Daarbij kun je op elk niveau jouw kunsten vertonen. Jacqueline de Ridder is voorzitter van de stichting MCI-NL.

Frankrijk

De Masters du Cheval Ibérique (MCI) is in 2000 in Zuid-Frankrijk ontstaan. Sinds vorig jaar is ook Nederland aangesloten bij deze dressuurcompetitie, waaraan liefhebbers van het Iberische paard uit zeven landen deelnemen. Er is een nationale en een internationale competitie. Deelnemers kunnen zich kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap en uiteindelijk het Europees Kampioenschap.

‘Deze competitie is leuk voor mensen die net wat meer met hun paard kunnen dan een normale dressuurproef rijden, maar nooit eens een keer een pluim krijgen’

Erkenning

Gewoon voor de lol meedoen, mag natuurlijk ook, want daar draait het uiteindelijk allemaal om. “Deze competitie is leuk voor mensen die net wat meer met hun paard kunnen dan een normale dressuurproef rijden, maar nooit eens een keer een pluim krijgen. Op deze wedstrijd kunnen ze gewoon eens erkenning krijgen voor hun kunsten. De MCI is bedoeld voor combinaties die eigenlijk een beetje tussen wal en schip vallen”, zegt Jacqueline de Ridder.

Lengtebuiging

De Ridder is zelf fokker van Andalusische paarden en heeft deze ook in de reguliere wedstrijdsport uitgebracht. Ze heeft ervaren dat PRE’s in de gewone (basis)wedstrijdsport niet altijd goed worden beoordeeld en dat andere ruiters met zo’n paard vaak hetzelfde commentaar krijgen. “Het is vaak: actiever rijden, lengtebuiging of ‘hij maait met het voorbeen’. Ik snap het ook wel, want het is een ander type paard en dat is moeilijk beoordelen voor een jurylid.”

Alleen Iberische paarden

Nu zijn er inmiddels ook barokke paardenwedstrijden. “Maar dan rijd je de gewone KNHS-proeven en het niveau gaat meestal maar tot ZZ-licht.” Een ander verschil is natuurlijk ook dat je bij de barokke paardenwedstrijden met meerdere rassen mee mag doen, zoals Tinkers en Friezen. De MCI is alleen voor Iberische paarden. De Iberische paarden staan bekend om hun aanleg voor passage en piaffe, vaak kunnen ze die oefeningen al vrij vroeg in hun training. ,,Op hoger niveau, zoals de Grand Prix, zijn dat de onderdelen waarmee je met deze paarden juist wel kunt scoren”, zegt De Ridder. “Maar”, zegt ze ook, “Dat niveau is niet voor elke ruiter haalbaar, terwijl ze thuis misschien wel al piaffe kunnen rijden met hun paard.”

Zelf niveau bepalen

Bij de MCI worden dressuurproeven gereden volgens de FEI-richtlijnen. Maar nu komt het: bij deze competitie bepaal je zelf je niveau! “Lees de proeven en de kür door en als jij denkt: dat kan ik, dan kies je daarvoor”, aldus De Ridder.

KNHS-jury

De dressuurproef is dus nog wel gewoon een proef volgens het boekje. En ja, je wordt er gejureerd door KNHS-juryleden. “Dat zijn wel juryleden die gecharmeerd zijn van het Iberische paard, want als ze er bij voorbaat al niets mee hebben, hebben ze op zo’n wedstrijd niets te zoeken”, zegt De Ridder. “We merken wel dat steeds meer juryleden openstaan voor andere rassen, dus wat dat betreft is er wel wat aan het veranderen. En de KNHS heeft onze competitie erkend als officiële wedstrijd.”

Knielen

De kür op muziek is het onderdeel waarbij je alles uit de kast kunt trekken. “Ook al rijd je op L-niveau, je mag hier alles laten zien wat je paard kan. Kan je paard bijvoorbeeld knielen? Nou, dan laat je hem een buiging maken bij het afgroeten. En als je passage kan, mag je dat ook in je kür verwerken. Je krijgt overigens extra punten als je in traditionele kleding (van het ras waarop je rijdt) meedoet.”

Clinics

De Ridder vertelt dat vanuit de MCI-NL clinics worden georganiseerd waarin je leert hoe je een kür in elkaar kunt zetten. “En ook: hoe kan ik het uit mijn paard halen?”

Bron: Bit & Cap