Horse Awards 2019-14
Horse Awards 2019-14

NeXaver uitgeroepen tot Horses Product van het Jaar

Nieuws

NeXaver was vanavond bij Van der Valk Hotel Apeldoorn-De Cantharel de grote winnaar in de Horses Product van het Jaar-verkiezing. Eerder op de avond werd het product al winnaar in de categorie ‘Uit de zadelkamer-overig’ en later mochten zij uit handen van Dorien van Dijk, uitgever van Eisma Horsesmedia, ook de Horses Product van het Jaar award in ontvangst nemen.

De jury gaf in de categorie ‘Uit de zadelkamer-overig’ al de beste beoordeling aan het halster van Nexaver en bleek overall ook als beste uit de bus te komen. Dit beschermend nekhalster bestaat uit twee halsdelen die de druk op de wervelkolom van het paard niet alleen neerwaarts, maar ook voorwaarts verdeeld. Hierdoor blijven niet alleen de wervels maar ook de spieraanhechtingen, zenuwkanalen en slijmbeurzen gespaard en wordt de kans op blokkades en ontstekingen geminimaliseerd.

‘Wauw’

Eigenaar Pascal Sergeys was zichtbaar verrast na het winnen van de award. “Ik heb, met zulke mooie andere producten, nog wel even getwijfeld of ik wel 450 kilometer naar Apeldoorn zou rijden voor de uitreiking, maar wauw, wat ben ik blij dat ik gekomen ben. Laten we met z’n allen alles blijven doen voor zowel ruiter als paard en laten we de sport een warm hart toedragen”, zei de Belg in zijn speech.

De Freejump Spur One, sporen met een flexibele zijde aan de binnenkant voor meer pas- en draagcomfort, kreeg de meeste stemmen van het publiek en werd tweede in de categorie ‘Uit de zadelkamer-overig’. De Kettner Clip bemachtigde de derde plek.

Categorie Voer

De award in de categorie ‘Voer’ kwam in handen van Hartog Lucerne-mix Digest. De ruwvoerfabrikant ontwikkelde dit mengsel speciaal voor paarden die een graanrijk of vezelarm rantsoen krijgen, blootgesteld worden aan stress of te maken hebben met ziekte en daardoor eerder maag-en darmklachten ontwikkelen. De Lucerne-mix Digest draagt bij aan een betere darmimmuniteit en aan een betere opname van nutriënten en water.

Dorine te Poele, medewerker buitendienst bij Hartog, kon haar geluk niet op. “Yes”, luidde haar reactie direct nadat ze te horen kreeg dat haar product winnaar in de categorie ‘Voer’ was geworden. “Ruwvoer is de basis van elk paardenrantsoen. We bieden een totaal product aan dat goed is voor het maag- en darmstelsel. Bij de Lucerne-mix leveren we een voerschaal zodat de paardeneigenaren ook precies weten hoeveel ze moeten voeren. Daar bestaan namelijk nog wel eens onduidelijkheden over.”

Pavo Ease & Excel, innovatief sportvoer speciaal ontwikkeld voor een goede maagfunctie, sleepte de tweede plek binnen. Voermeester liet ook in deze categorie van zich horen door met de Vezels & Kruiden muesli als derde te eindigen.

Categorie Verzorging-overig

Mede door de goede beoordeling van het jurypanel kwam de award in de categorie ‘Verzorging-overig’ op naam van de Kettner Vlechttas. Deze handgemaakte vlechttas wordt met een riem om de middel bevestigt, zodat alle vlechtspullen binnen handbereik zijn. De vakjes voor de vlechtspullen zijn royaal gemaakt, zodat ook scharen en kammen van verschillende formaten er in passen. Het pekdraad en elastiekjes kunnen in aparte vakjes worden opgeborgen.

Voor eigenaresse Elise Kettner was het niet de eerste keer dat ze een award in de Horses Product van het Jaar verkiezing binnensleepte. Met opnieuw een zelf ontwikkeld product stond de onderneemster op het podium. “Na de hoofdstelnummers, waar ik de vorige keer mee won, was het moeilijk om opnieuw met een product in de markt te komen dat nog niet bestond. Ik heb dit idee bedacht vanuit de praktijk. Het schoot zelf als eens door mijn hoofd dat een tas voor het opbergen van de vlechtspullen handig zou zijn en toen ik iemand op stal met een jong paard ook in de problemen zag komen dacht ik ‘ik moet het gewoon doen’.”

Het publiek was het meest te spreken over de Strip Hair Gentle Groomer waardoor deze alles-in-één groomer op de tweede plek eindigde. De Magnet Brush van Ekkia werd derde.

Categorie verzorging

In de categorie ‘Verzorging’ ging de Tubbease Hoof Sock er met de award vandoor. Deze spoelschoen helpt bij de behandeling van verschillende hoefaandoeningen zoals abcessen, rotstraal, white line disease en hoefbevangenheid. Door het eenvoudige, maar doeltreffende ontwerp kan de ademende hoefschoen ingezet worden om hoeven te weken, maar ook in combinatie met medische behandelingen zoals trekverbanden en koude kompressen. De EVA-inlegzool kan gebruikt worden voor meer comfort bij gevoelige zolen.

“Dit product is in Nieuw-Zeeland ontwikkeld en sinds een half jaar heb ik het in de markt geintroduceerd. Door de publicaties rondom de nominatie van de Horses Product van het Jaar verkiezing hebben al meerdere dierenartsen de hoefschoen in gebruik genomen. We bieden nu vier maten aan, maar er komt binnenkort ook een grotere maat op de markt en eentje geschikt voor minipaardjes. Uiteraard in vershillende kleuren”, vertelt Aad Haesakkers na afloop enthousiast.

De High Power Laser, een laser die pijnloos en effectief pijn bestrijdt en ontstekingen en wonden sneller laat genezen, mocht zowel van de vakjury als het publiek ook rekenen op positieve reacties en eindigde als tweede. Cavalor Derma Wash bezette in deze categorie de derde stek.

Categorie veiligheid

Mede doordat het publiek de EQ3 Lynx Helm van Back on Track op de eerste plek had staan werd dit product de winnaar in de categorie ‘Veiligheid’. De helm onderscheidt zich door de binnenkant, waar onder het uitneembare en wasbare mutsje, zich een gele schelp bevindt. Deze schelp beweegt bij een val iets mee waardoor de schedel ook iets meebeweegt. Daardoor krijgen de hersenen een veel mindere draaiing in het hoofd te verwerken en vermindert de kans op hersenletsel.

Dat de helm van Back on Track echt met het oog op de veiligheid is ontwikkeld blijkt. “Een hersenarts heeft meegedacht in de ontwikkeling van de helm. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat hersenletsel met dertig tot veertig procent wordt gereduceerd door de beweegbare schelp aan de binnenzijde van de helm. We gaan de cap nu ook aanbieden in andere uitvoeringen, zoals een model met bling-bling”, vertelt Erik Pepping, salesmanager Benelux bij Back on Track, na de uitreiking.
Charles Owen pakte met de Ayrbrush with Pinstripe helm de tweede plek. De Uvex Perfexxion II Glamour werd derde.

Categorie Uit de zadelkamer-zadels

De jury was in de categorie ‘Uit de zadelkamer-zadels’ het meest onder de indruk van de Saddle Secure en won daardoor deze rubriek. De sloten van Saddle Secure zijn ontworpen om te zorgen voor een intelligente beveiligingsoplossing van het zadel. Door gebruik te maken van een gepatenteerde technologie zijn Saddle Secure sloten de enige goed functionerende sloten waarbij een indringend alarm afgaat zodra de kabel/beugel wordt doorgeknipt. Intelligente elektronica zorgt ervoor dat het alarm alleen afgaat als het slot wordt opengebroken.

Kirsten Oosterhoff, eigenaar van Saddle Secure, is zichtbaar enthousiast nadat haar product als winnaar naar voren werd geroepen in deze categorie. “Het is een innovatief product. wanneer de kabel van het slot kapot wordt geknipt of er wordt op het slot geslagen, dan gaat het alarm af. Dat is voor een seconde misschien leuk, maar daar ben je al gauw klaar mee”, grapt Oosterhoff.

De Cellpad onderlegger pakte de tweede plek, terwijl het zadel van Graziozo als derde eindigde.

Categorie Supplementen

In de categorie ‘Supplementen’ ontving de Elektrolytenslobber van Voermeesters het hoogst aantal punten van de jury en ontving mede daardoor de award in deze categorie. Deze smakelijke slobber is ontwikkeld voor paarden die zware arbeid hebben verricht en/of veel zweten. Door het zweten verliest het paard niet alleen vocht, maar ook mineralen zoals natrium, chloride, kalium en magnesium. Voermeesters Elektrolytenslobber vult deze mineralen aan en zorgt dat de vochthuishouding weer op peil komt.

Het jurypanel kon het erg waarderen dat er bij de slobber gezocht is naar een oplossing voor het makkelijk opnemen van de slobber na zware arbeid. “We hebben het product twee jaar getest en hebben echt gezocht naar een manier om de paarden, die na zware arbeid vaak niet goed willen eten en drinken, de slobber makkelijk te laten opnemen”, legt Remco Zuidam, productmanager bij Voermeesters, uit.

EquilinGROW, dat een volledige aanvulling biedt voor opgroeiende jonge paarden en pony’s naast voldoende geschikt ruwvoer en gras, werd als tweede geplaatst. De derde stek was voor Joint Care Sport van Horse Victory.

Categorie Kleding & Schoeisel

De Niro Boot Tricolore ontving van het jurypanel de meeste stemmen en mocht zich uiteindelijk ook winnaar in de categorie ‘Kleding & Schoeisel’ noemen. De stijlvolle laars is gemaakt van Quick leder in de kleur blauw. Het leder is extra soepel, waardoor de benen van de ruiter meer bewegingsvrijheid hebben. De laarzen buigen gemakkelijk mee met het been van de ruiter en zijn erg geschikt voor zowel dressuur- als springruiters.

Het is niet de eerste keer dat de laarzen van De Niro winnen, maar volgens Tom Ruisbroek van het Drunens Ruiterhuis zijn deze laarzen toch weer heel anders. “Bij deze laars is gebruik gemaakt van speciaal leer dat naast dat het heel sterk ook heel soepel is. Daarnaast is het aanbod in maten heel ruim zodat er bijna geen maatwerk aan te pas komt.”

De Breezy Boxer, de naadloze boxer die bovendien vocht opneemt, eindigde als tweede, gevolgd door de Celeris Pablo laars.

Categorie in en om de stal

De Mobiele Houten Omheining van Solarfence greep de award in de categorie ‘In en om de stal’. De mobiele, demontabele omheining bestaat met voeten, staanders en liggers uit slechts drie onderdelen. De kunststofvoeten wegen 15 kg per stuk, waardoor ze stevig en stabiel zijn, maar door het ingebouwde handvat ook goed hanteerbaar. De vierkante palen zijn makkelijk te stapelen. De omheining is inzetbaar op gras, maar ook op zand of verharding.

Eigenaar Alfred Mulder was zichtbaar overrompeld na het winnen van de categorieprijs. “Wat leuk, hartstikke mooi”, luidde zijn eerste reactie. “We zijn nu twee jaar bezig en je probeert van alles te bedenken. Eigenlijk is het een heel simpel product en daarmee winnen we nog een prijs ook”, zegt Mulder lachend.

Op de tweede plek volgde de Manege LED-verlichting van 3XL Solar Solutions, die bij de vakjury als beste uit de bus kwam. De Paddock Cleaner werd derde.

Categorie Diensten & Training

De categorie ‘Diensten & Training’ is gewonnen door Paarden Oppas Service. Dit is een bemiddelingsbureau voor paardenhouders en professionele paardenverzorgers. Wanneer paardenhouders op vakantie willen, regelt Paarden Oppas Service een oppas die vanuit het huis van de paardenhouder de zorg voor de paarden én andere dieren overneemt. De streng geselecteerde hippische verzorgers hebben zelf jarenlang paarden gehad/verzorgd en hebben een hippische opleiding. Dankzij het grote bestand met verzorgers is vervanging bij uitval altijd te regelen. Paarden Oppas Service kreeg het beste juryoordeel binnen de categorie ‘Diensten & Training’.

Eigenaresse Sandra Oprel geeft aan inmiddels een bestand van ruim honderd hippische verzorgers te hebben waarmee ze samenwerkt. “Deze worden streng geselecteerd. Zo kunnen we de verzorgers in het huis van de paardeneigenaren slapen, maar komt het ook voor dat ze extern verblijven, al komt dat wat minder vaak voor.”

Vitafloor, dat door middel van een trilplaat ondersteuning biedt bij het dagelijks management van paarden, eindigde als tweede. Op plaats drie stond Paarden Administratie.

Uitleg

In deze zevende editie van de Horses Product van het Jaar-verkiezing zijn maar liefst 72 hippische producten, diensten en opleidingen genomineerd, verdeeld over tien categorieën. De verkiezing is georganiseerd door Eisma Horsesmedia, uitgever van onder meer Bit, Dressuur, Paardenkrant en Horses.nl, en mede mogelijk gemaakt door Van der Valk Hotel Apeldoorn-De Cantharel.

Eind 2018 konden paardenliefhebbers stemmen op hun favoriete producten, diensten en opleidingen. Begin januari kwam de vakjury in Soest bijeen om de producten en diensten te beoordelen. Het jurypanel bestond uit: voorzitter Dirk Willem Rosie (hoofdredacteur Paardenkrant en Horses.nl), Danielle van Mierlo (Grand Prix-amazone), Rob Ehrens (bondscoach Nederlands springteam), Anneke Hallebeek (dierenarts en specialist veterinaire diervoeding), Hank van Campen (dierenarts), Solange Schrijer (dierenfysiotherapeut) en Bastiaan de Recht (Grand Prix-ruiter). De consumentenstemmen en de mening van de vakjury telden allebei – respectievelijk voor 30% en 70% – mee in de einduitslag.

Winnaars ruiterarrangement

Eisma Horsesmedia heeft onder de stemmers van de ‘Horses Product van het Jaar Award’ twee ruiterarrangementen bij het paardenhotel van Van der Valk Hotel Apeldoorn-De Cantharel verloot. Dit arrangement bestaat uit:
– Een overnachting voor twee personen
– Diner met live-cooking en ontbijt
– 2 luxe paardenboxen
– Inclusief alle faciliteiten van het Paardenhotel

De winnaars zijn:
Amanda Dombrowski
Fiona Geerts

De winnaars ontvangen persoonlijk bericht.

Bron: Bitmagazine.nl

6. Uit de zadelkamer-overig-NeXaver
Hartog Lucerne-mix Digest
2.-Kettner-tasje-op-model-groen-bruin-683x1024
8. Verzorging-Tubbease Hoof Sock
7.Veiligheid-EQ3 helm
5. Uit de zadelkamer-zadels- Saddle Seccure
4. Supplementen-Voermeesters Elektrolytenslobber
De Niro Boot Tricolore
2. In en om stal - Mobiele Houten Omheining
1. Diensten & Training-Paarden Oppas Service