Verkeersbord
Verkeersbord Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Buitenrijden; denk aan het volgende...

Fun Recreatie

Nu de lente voor de deur staat, kunnen we ons verheugen op mooie buitenritten! Maar, hoe zat het qua verkeersregels ook alweer? Hieronder tien reminders waar je rekening mee dient te houden om verkeersproof op pad te gaan!


Algemeen: de Wegenverkeerswet

De Wegenverkeerswet bepaalt dat ruiters, koetsiers en menners bestuurders zijn. Dit geldt ook als je met een paard of pony in het verkeer aan de hand loopt. Je bent dan geen voetganger, maar de verkeersregels voor bestuurders zijn dan voor jou van toepassing.

1. Neem je Ruiter-, Koetsiers- of Menbewijs mee

Zorg dat je een geldig Ruiter-, Koetsiers- of Menbewijs hebt. Het enige officiële instituut voor examinering en afgifte van deze bewijzen is het SRR in Nederland. 


2. Identificatiebewijs

Controleer de geldigheid van jouw identificatiebewijs geregeld, vernieuw deze als dit nodig is en neem deze mee als je buiten gaat rijden.


4. Ken de ruiterroutes uit je hoofd

Als je voor het eerst dit jaar weer op pad gaat, is het slim om na te gaan of de ruiterroutes in het gebied waar je gaat rijden nog intact zijn. Ook als je in een nieuw gebied buiten gaat rijden dan is het zeker raadzaam om de route vooraf uit te stippelen. Zo voorkom je verrassingen en mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties.


5. Ken de tijden van het getij en de toegangstijden tot het strand

Als je in het bos gaat rijden, is dit geen punt. Maar, op stranden in Nederland gelden er in bepaalde maanden van het jaar soms restricties voor ruiters om gebruik te maken van het strand. Op borden bij strandovergangen wordt meestal weergegeven op welke tijden je mag paardrijden op het strand.

Ook is het fijn om het getij te kennen (of vooraf even op te zoeken voor jouw strand wat vandaag de tijden zijn). Met eb heb je namelijk een heel stuk meer strand ter beschikking dan met vloed.


6. Stapvoets

Voor paarden en pony’s geldt geen maximumsnelheid, maar houd rekening met andere recreanten en weggebruikers. Passeer wandelaars en fietsers stapvoets. Op smalle paden of in een omgeving met een ondergrond die niet geschikt is om op te draven of te galopperen, is het ook slim om vaart te minderen en over te gaan tot de stap.


7. Geen ruiterpad? Wat nu?

Als er een ruiterpad is dan ben je verplicht deze te nemen, maar als deze er niet is dan mag je uitwijken naar de berm of het naastgelegen fietspad. In geval van een fietsstrook langs de weg dan mag je ook daar rijden, maar dan moet je fietsers wel laten passeren en ze voorrang geven. Bij al deze verschillende opties moet je zoveel mogelijk rechts aanhouden.

Koetsiers en menners mogen overigens wel op de weg rijden, maar mogen daar geen verkeersoverlast voor andere weggebruikers veroorzaken.

8. Ruimte en richting

Of je nu naast je paard of pony loopt, erop zit of dat je met een aanspanning rijdt, het is altijd nodig om de ruimte in te schatten die je zelf in het verkeer inneemt. Plan ook tijdens het rijden je route steeds wat vooruit om te zorgen dat je tijdig richting aangeeft.

Enkele voorbeelden van signalen die je te paard kunt geven aan andere weggebruikers:

  • Wijs links en rechts aan op precies dezelfde manier als je dit fietsend doet. Dus steek je linker- of rechterhand uit om aan andere weggebruikers aan te geven waar je heen wilt gaan.
  • Ga je de weg oversteken? Laat dit dan weten door één hand op te steken (alleen als je de eerste ruiter in de groep bent of als je alleen aan het rijden bent). Als je de weg oversteekt met een grote groep, dan is het slim om naast elkaar te gaan rijden om zo te zorgen dat je snel allemaal de oversteek maakt.
  • Wil je dat een voertuig dat je nadert snelheid vermindert? Laat dit dan weten door je hand laag te houden. Eventueel kun je diezelfde hand op en neer laten bewegen, dit is een teken om ‘gas los te laten’. Maak veel oogcontact met de bestuurder om te kijken of die je signaal begrijpt.

9. Neem geen enkel risico!

Dit is een beetje een open deur, maar toch! Draag een cap en eventueel een bodyprotector om zelf goed beschermd te zijn. Als je ‘s avonds gaat rijden, zorg er dan voor dat jij en jouw paard of pony door middel van reflecterende materialen of lampjes zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Ga je met een jong paard op pad dan is er tegenwoordig ook een reflecterend hesje beschikbaar, waarmee je andere weggebruikers nog eens extra informatie geeft en ze verzoekt om je rustig te passeren.

Monitor tijdens het buitenrijden ook het gedrag van jouw paard of pony om te kunnen anticiperen op vluchtgedrag. Afstappen of een korte volte draaien om situaties te de-escaleren is geen schande, maar juist heel verstandig!

10. Geniet ervan!

Met al die (verkeers)regels zou je bijna vergeten te genieten. En, dat is natuurlijk zonde. Dus als je voorgaande tips geregeld hebt, geniet dan vooral van de vrijheid die het buitenrijden biedt!

Bron: Bit & Cap

181119050_ABFweb
180507049_ABFweb
181119137_ABFweb
180124040_ABFweb
190121139_ABFweb
180326215_ABFweb