Match of mismatch?
Nieuws
Als je een paard wilt kopen, doe je er verstandig aan om van tevoren goed te bedenken wat voor paard bij je past. “Hoe lief een paard ook kijkt, hoe zielig hij ook is of hoezeer je ook denkt dat je hem vast wel kunt trainen: als jullie geen match zijn, dan zullen jullie elkaar niet blij maken. Voordat je op paardenjacht gaat, kan je het beste jouw eisen op papier zetten.” Gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest helpt je op weg.
Discipline
“Schrijf als eerst op papier welke discipline je met dit paard wilt beoefenen. Wil je fanatiek dressuurwedstrijden rijden of wil je vooral relaxte buitenritjes maken? Een dresssuurpaard heeft een andere bouw dan een springpaard en als je bijvoorbeeld endurance wilt rijden heb je een paard nodig met een groot uithoudingsvermogen. Ook zijn sommige rassen specifiek geschikt voor bepaalde disciplines. Tevens is van belang of je direct al op een bepaald niveau wedstrijden wilt rijden of dat je het paard zelf wilt opleiden tot het gewenste niveau.”
Leeftijd
“Het gebeurt vaak genoeg: iemand neemt zich voor een wat ouder, ervaren paard te kopen en komt thuis met een amper zadelmak paard van 4 jaar. Ben je zeer ervaren en weet je wat het inhoudt om een jong paard te trainen? Dan kan je veel plezier hebben met zo’n jong dier. Ben je onervaren of heb je alleen op de manege gereden? Dan is de kans groot dat jij een stuk gelukkiger gaat worden van een ouder paard, waar jij op kunt leunen. Wees eerlijk over je ervaring als ruiter en als paardeneigenaar.”
Karakter
“Het karakter van een paard is bij aankoop niet altijd goed te bepalen. Het beste kan je meer dan één keer bij een paard kijken en op hem rijden. Helemaal mooi is als je het paard een aantal weken op proef mag hebben. Zo leer je hem kennen en weet je ook wat hij doet als hij in een nieuwe omgeving staat. Voordat je kunt bepalen wat voor jou het ideale karakter is, moet je bij jezelf te rade gaan wat jouw eigen karakter is. Als je dat namelijk weet, dan weet je ook wat voor paard bij jou past.”
“Als jij iemand bent die oefeningen graag vijf keer herhaalt, dan is de kans klein dat jij heel blij wordt van een paard dat snel is afgeleid en juist veel afwisseling nodig heeft. Ben jij iemand die door het bos wil scheuren? Zoek dan een paard met een hoog tempo en veel energie. Als je snel bang bent, dan is een ervaren, rustig paard dat niet snel schrikt voor jou een fijne houvast. Van paarden kunnen we niet verlangen dat zij zich aan ons gedrag aanpassen en dus moeten wij voor het juiste paard kiezen en ons, waar nodig, aanpassen.”
Aard van het paard
“Deels kunnen we een paard natuurlijk wel het door ons gewenste gedrag aanleren. Het is alleen wel zo eerlijk om te bepalen of dit gedrag dichtbij de natuur van dit specifieke paard ligt. Een paard dat moeilijk stil kan staan, vragen om uren op de poetsplaats te staan bijvoorbeeld. Of een paard dat een laag tempo heeft van zichzelf, vragen om uren door het bos te racen. Tegenwoordig worden steeds meer sensibele (sport)paarden gefokt. Vaak prachtige paarden, maar door hun extreme gevoeligheid zijn deze dieren maar voor weinig ruiters/eigenaren geschikt.”
Ideale match
“Bovenstaande tips kunnen je helpen om jouw ideale match te vinden. Maak voor jezelf een lijstje met eisen. En nog belangrijker: houd je aan dit lijstje. Neem goed de tijd om een paard te leren kennen en vraag of je hem een tijdje op proef mag hebben. Je kunt ook altijd een professional inschakelen om met je mee te kijken. Kortom: bedenk goed wat je wilt en ga niet over één nacht ijs. Dan is de kans het grootst dat jij en je nieuwe paard heel veel plezier met elkaar gaan hebben!”
Bron: Bitmagazine.nl