Halthouden en groeten
Halthouden en groeten

De A-C lijn rijden als een pro

Nieuws

Een prachtige wending, gevolgd door een kaarsrechte lijn richting het juryhokje. Dressuurinstructrice Fenna Kroft legt uit hoe je het binnenkomen op de A-C lijn het beste kunt voorbereiden. Want, hoe gaaf is het als jij en je paard de proef gelijk sterk beginnen? Je laat direct een goede indruk achter.


Op de juiste manier je proef beginnen


“Persoonlijk rijd ik heel veel op de binnenhoefslag wanneer ik begin met jonge paarden”, vertelt Fenna Kroft. “Zo krijgen de paarden meer balans, doordat ze niet constant steun kunnen zoeken bij de wand. Ook check ik hiermee of mijn paarden recht zijn en op eigen benen lopen. Het is belangrijk bij het inzetten van de A-C lijn dat je een goede wending kan rijden. Om een goede wending te rijden moet mijn paard aan de buitenteugel kunnen lopen. Voorafgaand ben ik dus veel bezig met wendingen en voltes. Hierbij let ik er op dat de paarden mooi om mijn binnenbeen buigen. Mocht dit niet zo zijn, dan wijk ik ze altijd een paar passen naar buiten en rijd ik vanuit dat gevoel weer verder.”


Controleren of de oefening goed wordt uitgevoerd


“Bij de meeste rijbanen is er altijd wel een spiegel te vinden, deze gebruik ik dan ook. Mocht deze er niet zijn, dan laat ik mijzelf ook vaak filmen. Soms ziet het beeld er anders uit dan hoe ik het voel en daar kan ik dan weer veel van leren en later toepassen in de training. Daarnaast is het rijden van overgangen rijden op de A-C lijn altijd een goede check of je paard recht en aan het been is. Ik rijd de overgangen ook iedere keer weer op een andere plek om mijn paard alert te houden. Hoe vaak zie je dat paarden uit zichzelf al halt gaan houden op de A-C lijn? Door het afwisselend te houden, blijft je paard ook alerter tijdens de oefening. Hierdoor kun je de overgangen mooier rijden.


Tip voor binnenkomen op de a-c lijn


“Kijk altijd goed waar je naartoe wilt. Blijf altijd goed kijken van te voren waar je heen wilt en neem het afwenden veel mee in je training. Herhaal niet te vaak, maar houd het leuk en afwisselend voor jezelf en je paard. En wees creatief. Met het allerbelangrijkste wil ik graag afsluiten; lach! Het is voor de jury ook aangenamer als je binnenkomt met een lach. Onze sport is prachtig en vooral leuk en dat moeten we ook wat meer proberen uit te stralen. Start en eindig iedere proef met een glimlach van oor tot oor!”


Bron: Bitmagazine.nl