I&R
I&R

Nieuwe I en R wetgeving roept vooral veel vragen op

Nieuws

De identificatie- en registratieregels (I&R) voor paarden worden vanaf 21 april 2021 aangescherpt. Dit heeft impact op jou als paardeneigenaar en voor de locatie waar je paard is gehuisvest. LTO Paardenhouderij hield onlangs een webinar met Henk Lommers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Tijdens deze digitale samenkomst bleek dat er veel onrust over dit onderwerp bestaat en er veel vragen leven bij paardenhouders. De nieuwe Europese diergezondheidsverordening brengt vooral extra administratie met zich mee. De nieuwe wet heeft als doel de locaties waar paarden verblijven beter in kaart te brengen, zodat wanneer er bijvoorbeeld een ernstige, besmettelijke ziekte uitbreekt, adequate maatregelen genomen kunnen worden. De gegevens worden bijgehouden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

‘Gewoonlijke locatie’

In de nieuwe wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen de paardeneigenaar en de exploitant van de locatie waar je paard staat. Staat jouw paard bij jou aan huis, dan ben je beiden. Graast je paard 24/7 op het weiland van de buurman of staat je paard in een pensionstal dan is die partij de ‘exploitant van de locatie’. In de nieuwe wetgeving is de exploitant van de locatie verplicht om door te geven welke paarden langer dan dertig dagen op het terrein verblijven. Dit is dan de ‘gewoonlijke locatie’ van je paard. De exploitant krijgt hier een vragenlijst over en deze gegevens worden gekoppeld aan de gegevens van je paard. Als eigenaar blijf je verantwoordelijk voor het chippen en de aanvraag van het paspoort. Het paspoort verblijft vervolgens op de plek waar ook je paard is. Over ruim een jaar bestaat het paspoort van je paard uit drie delen:

  • Gezondheidsverklaring
  • Fokkerijverordening EU 2016/1012
  • Diergeneesmiddelenverordening EU 2019/6

Die laatste verordening geldt vanaf 28 januari 2022. Pas daarna treedt er ook een nieuw paspoort in werking.

Uniek bedrijfsnummer

Wanneer jouw paard ‘gewoon’ aan huis staat, moet jouw locatie worden geregistreerd door middel van een Uniek Bedrijfsnummer (UBN nummer). Heb je thuis ook schapen lopen bijvoorbeeld, dan heb je misschien al zo’n nummer. Je hoeft voor de registratie van je paard geen nieuw nummer aan te vragen. Heb je nog geen UBN nummer, dan kun je dit aanvragen via www.rvo.nl Volgens de nieuwe richtlijnen moet er straks ook een administratie worden bijgehouden van zogenoemde ‘tijdelijke verplaatsingen’ van je paard. 

Het gaat dan niet over ergens een wedstrijd rijden of een bosrit van een paar uurtjes. Wat wel geregistreerd moet worden, zijn bijvoorbeeld vakanties met je paard of wanneer je jouw paard voor een paar weken elders stalt. De administratie hiervan moet tenminste drie jaar worden bewaard. Met deze registratieverplichting gaat de paardenhouderij in de pas lopen met andere landbouwdieren, zoals koeien en schapen. Ook ezels en muildieren vallen onder de nieuwe I&R-wetgeving. Met dit ‘in de pas lopen’ zijn veel mensen bang dat de nieuwe wetgeving straks ook extra heffingen en belastingen met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld een meststoffenheffing. Hierover is echter nog niets officieel bekend. Wel zijn er kosten verbonden aan de registratie die er straks is vereist. De hoogte van deze kosten is ook niet bekend.

Sancties

Nog niet alles is duidelijk, omdat er nog aan de details van de uitvoering van de nieuwe I&R-wetgeving wordt gewerkt. De verwachting is dan ook dat er niet meteen op 21 april boetes uitgedeeld worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wanneer de administratie nog niet op de orde is. Eerst zal een waarschuwing worden uitgedeeld, pas daarna volgt een sanctie.

I-en-R
Jouw lokale dieradministratie via één app! (2)