141118154_ABFweb
141118154_ABFweb

Een jong paard van de kudde scheiden

Nieuws

Een verhuizing is voor een jong paard soms heel stressvol. Toch komt het er meestal van dat een jong paard van de kudde moet worden gescheiden. Hij krijgt dan z’n eigen plekje. Als eigenaar kun je een aantal dingen ondernemen om het stresslevel tijdens de scheiding zo laag mogelijk te houden.


Zo min mogelijk stress

Als je een paard uit een groep weghaalt, zal het moeite hebben met de verhuizing. Je paard moet ineens afscheid nemen van z’n omgeving én z’n maatjes. Dat levert vaak veel stress op. Neem daarom vooral de tijd. En pas de volgende tips toe.
  • Als je je paard uit een groep in de wei haalt, maak je het touw vast en leid je hem uit de wei. Zodra je paard uit het zicht van z’n maatjes is, leid je hem af. Bijvoorbeeld met wat lekkers.
  • Moet je je paard in de trailer zetten? Loop dan eerst om de trailer heen en laat hem eraan wennen. Daarna breng je hem gewoon even terug naar de kudde.
  • Maak de afstand tussen de kudde en je paard steeds groter. Zet je paard dus niet in één keer in de trailer of in een apart stal. Neem er gewoon een paar dagen de tijd voor en laat je paard aan de nieuwe afstand wennen.
  • Oefen ’s ochtends en ’s avonds met het creëren van afstand tussen de kudde en je paard. Je sluit dan mooi aan op de voertijden. Als je je paard eenmaal in zijn nieuwe stal hebt staan, kun je hem voeren. Je paard zal dan sneller wennen aan de nieuwe omstandigheden.

Tot slot

Het belangrijkste bij zo’n verhuizing: neem overal tijd voor en bewaar zoveel mogelijk rust. Je paard ervaart waarschijnlijk sowieso stress. Jij zorgt er gewoon voor dat het stresslevel zo laag mogelijk blijft.

Heb jij nog meer tips?

Bron: Equimed.com