Hoe word je een leider voor je paard?
Horsemanship
Opvallend
Natuurlijk leiderschap kun je niet opdringen, zegt Karine Vandenborre. Maar hoe kun je dan een leider worden voor je paard? Zeven tips van de Vlaamse paardentrainster.
‘Een leidersfiguur word je niet door te domineren, wel door het juiste voorbeeld te geven, een plan te hebben, in elke situatie rustig en zelfzeker te blijven, waardoor de anderen er zelf voor kiezen om jou te volgen.’ We zijn met deze opmerking meteen beland bij de vierde tip. Hier volgen ze allemaal op een rij.
1. Wees daadkrachtig
Een leidersfiguur is niet bang om initiatief te nemen. Hij staat niet te treuzelen en af te wachten om te zien wat de anderen doen... Nee, hij neemt beslissingen en behoudt dan zijn focus. Hiermee krijgt het paard vertrouwen in je.
2. Duidelijke communicatie
Je moet communiceren op het niveau van je paard, dus in begrijpelijke taal. Energie en lichaamstaal is hierbij het allerbelangrijkste.
3. Blijf kalm
Laat je niet overvallen door frustraties en boosheid, word niet gestresst omdat het niet loopt zoals je wil. In plaats daarvan blijf je kalm en gericht op je oorspronkelijke doel, ook als er moeilijkheden op je pad komen.
4. Geef het juiste voorbeeld
Een leidersfiguur wordt je niet door te domineren, wel door het juiste voorbeeld te geven, een plan te hebben, in elke situatie rustig en zelfzeker te blijven, waardoor anderen er zelf voor kiezen om jou te volgen. Er wordt hier en daar nog steeds beweerd dat je door een paard te domineren als een leidersfiguur aanzien wordt. Karine bestrijdt deze opvatting.
5. Blijf bij jezelf
Wees authentiek: blijf bij jezelf, wees eerlijk, doe je niet anders voor dan je bent en zorg ervoor dat je intentie zuiver is en niet egoïstisch.
6. Leiderschap is partnerschap
Het is een misvatting dat er slechts één leider is in een groep paarden. Bepaalde dieren zullen inderdaad meer leiding nemen dan een ander, maar onderzoek wijst ondertussen uit dat elk paard in de groep beslissingen of keuzes kan maken. De andere paarden beslissen gezamenlijk of ze al dan niet daarin zullen meegaan. Je kunt in de omgang met je paard volgens Karine gerust ook een keer je paard de leiding geven. ‘Zo “volg” ik vaak mijn paarden doorheen de weide terwijl ik hen laat bepalen waar we heen gaan, waar we stoppen, waar we vertragen of versnellen. Ook op straat, wanneer we aan de hand gaan wandelen, laat ik hen soms kiezen welk pad we volgen. Wanneer beiden mogen en kunnen leiden, zowel mens als paard, kan je spreken over partnerschap. Het is wel belangrijk dat je op elk moment weer de leiding kan overnemen, vooral in verband met veiligheid.’
7. Zorg voor 100% vertrouwen
Een paard zal alleen maar je leiding volgen als het je 100% vertrouwt. Een paard dat je niet vertrouwt, zal niet graag bij je zijn en altijd nadenken over een manier om van je weg te geraken.
Bron: Horsefulness