DSC_0356
DSC_0356 De Kruising

De Kruising: Haflinger x Rocky Mountain Horse x Arabier x Konik x Tennessee Walker

Fun Opvallend Rassen

“Olivier is een kruising van vijf rassen. Zijn vader is een Rocky Mountain Horse x Haflinger. Zijn moeder is (als ik het goed onthouden heb) Konik x Arabier en Tenessee Walker x Rocky Mountain Horse”, vertelt Annemiek Zwaan over haar nu 8-jarige ruin (in augustus wordt hij 9). “Oof heeft van ieder ras wel wat kenmerken. Hij heeft de silver apple kleur van de Rocky’s, het uithoudingsvermogen en het showstaartje van de Arabier, het voorbeengebruik van de Tenessee Walkers, de koppigheid en het pure van de Koniks en het stevige beenwerk van de Haflingers.”

De Kruising: Haflinger x Rocky Mountain Horse x Arabier x Konik x Tennessee Walker (en nog een keer Rocky Mountain Horse)
Naam: Olivier, roepnaam Oof
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.57 m
Kleur: Zilverappel






Extra gangen

“Er wordt mij veel gevraagd of hij de extra gangen van de Rocky’s heeft. Ik weet het niet. Hij laat regelmatig telgang zien op het strand. En wanneer hij opgefokt is, voel ik wel eens wat vreemds, maar of dit de tölt is weet ik niet.”

Niet de bedoeling

Vijf rassen in een paard kun je best bijzonder noemen. Toch was deze kruising niet bewust. “Oof was niet helemaal de bedoeling. Zijn moeder was om zadelmak te maken weggebracht naar de stal waar Oofs vader stond. Wat daar precies gebeurd is laat zich raden, maar na 8 maanden werd moeder wel heel erg dik en bleek ze drachtig. Haar eigenaresse heeft nachten gewaakt, maar juist die ene nacht dat zij thuis wat verloren slaap ging inhalen, lag er de volgende ochtend een veulentje in de wei.”

Annemiek leerde Oof pas vier jaar later kennen toen ze op zoek ging naar een eigen paard. “Nadat ik mijn vorige paard in had laten slapen, dacht ik dat ik nooit meer aan een eigen paard zou gaan beginnen. Ik wilde wel de lusten, maar niet de lasten. Maar na 1,5 jaar zonder eigen paard, werd ik toch weer rusteloos. Ik had alle vrijheid bij de Fjord die ik toen reed, maar toch was het niet mijn eigen paard. Dus ging ik op zoek.”

Onbeleerd

“Ik startte in oktober 2015 mijn zoektocht naar een elegante bonte merrie van een jaar of 8… En kwam uiteindelijk uit bij Olivier, een 4,5 jarige onbeleerde ruin van 1.55 m. Hij had heel kort in de opfok gestaan en kwam daarna terug bij zijn moeder en een andere merrie in een paddock. Hij was één bonk energie en onstuimigheid. Wanneer zijn eigenaresse met hem ging wandelen op het erf, deed ze eerst alle hekken dicht voordat ze hem uit de paddock haalde, omdat hij nog wel eens ontsnapte. Dat gebeurde ook toen ik samen met twee vriendinnen ging kijken. Ik wilde hem wel even zien draven. Oof trok zich los en showde met zijn staart omhoog dat hij ook wel aardig kon galopperen. En ik dacht alleen maar ‘wauw, wat een gaaf beest. Met hem wordt het nooit saai!’”

“En zo kwam op 10 december 2015, na een uitgebreide keuring waarop hij op alle foto’s beoordeeld werd met een 1, Olivier in ons gezin. Hij kwam op de wei, waar hij de eerste twee maanden flink is opgevoed door de andere paarden. Hij begreep niet zo veel van het sociale kudde-gebeuren.”

Spaanse rijschoolsprongen

“Het zadelmak maken was heel gemakkelijk. Ik had het geluk dat een andere vriendin (Sandra) de opleiding bij Annemarie van der Toorn volgde en dat zij Olivier een leuke casus vond voor haar portfolio. Samen zijn we begonnen met wat grondwerk en na 1,5 maand zat ik er voor het eerst op.”

“Daarna kwam het inrijden. Dat was wel een behoorlijke uitdaging. Ik heb een aantal maal gedacht dat als Oof dit zou blijven doen, hij weg moest. Dit was te gevaarlijk. Hij kent namelijk alle Spaanse rijschoolsprongen (niet aangeleerd helaas), kan steigeren, draaien en bokken in één beweging. Ik heb meerdere keren de grond van dichtbij gezien. Mijn instructrice Annemiek Salman stond op een gegeven moment met longeerzweep in de bak om hem vooruit te tikken als hij weer begon met zijn capriolen. Hier was hij niet van gediend en kwam dan achteruit bokkend naar haar toe. Gelukkig duurde dit hele heftige maar een maand of twee.”

“Na ongeveer een jaar reed ik mijn eerste onderlinge dressuurproefje. Dat was leuk en smaakte naar meer. Ondertussen was ik zwanger van kind nummer 2 en besloot hem – na veel wikken en wegen – terug te zetten op de wei. Eigenlijk ook wel noodgedwongen, want Oof bleek behoorlijk eenkennig te zijn en misdroeg zich bij andere ruiters. Na mijn zwangerschap ben ik eerst heel voorzichtig weer begonnen met grondwerk, maar het was alsof er niets aan de hand was. Ik kon eigenlijk zo opstappen en wegrijden.”

Dressuurdoel

“Olivier is heel veelzijdig. In januari 2018 ben ik begonnen met officieel dressuur starten. Mijn doel was om de B uit te komen. Ik wilde zo graag geen beginner meer zijn. In vier wedstrijden was mijn doel behaald. Toen moest ik een nieuw doel bedenken. En steeds weer haal ik mijn doelen en zo ben ik nu al M2 +2 en dat terwijl ik maar 1x per maand kan starten, omdat ik geen trailer heb en dus onder de man naar de locatie moet gaan.”

“Nadeel is wel dat ik mezelf herhaaldelijk tegenkom en dat ik echt mijn best moet doen om alle nieuwe onderdelen te leren. Ik heb dit nog nooit gereden! Mijn stiekeme dressuurdoel is nu toch wel Z1 te mogen starten. Dat zou toch een stunt zijn om met mijn vuilnisbakje tussen de paarden te mogen rijden. Hij kan het wel, nu ik nog! Deze tijd, waarin we door de corona-maatregelen niet kunnen starten, vind ik vanuit trainingsoogpunt prettig. Ik heb nu de tijd om mezelf weer in te halen.”

“Naast de dressuur kan hij heel goed springen. Met gemak springt hij over 1 meter heen. Ik ben hierin de zwakste schakel, want ik vind springen nog best wel spannend. Hij is zo’n kanon met springen en zo’n sprong wordt toch echt hoger naarmate je dichterbij komt. Buiten is hij niet moe te krijgen. Ik ga regelmatig met een enduranceruiter mee op trainingsrit. Dit zijn fijne ritjes voor Oof, dan wordt er tenminste doorgereden, want van heel veel stappen wordt hij onrustig. Op 13 juni staat zijn eerste endurancerit in de kennismakingsklasse gepland.”

Opvallende verschijning

“Olivier is een slim paard. Hij leert ontzettend snel en is werkwillig, maar niet suf. Hij loopt altijd met een soort hupje erin, alsof hij er zin in heeft. Op wedstrijdterrein loopt hij altijd fijner dan thuis. Hij gaat dan nog meer showen. Daar komt bij dat hij met zijn donkere vacht met blonde manen een opvallende verschijning is.”

“Als ik een minpuntje van Olivier moet noemen is het wel zijn koppigheid. Hij lijkt een oneindige energie te hebben, is vrij sterk en heel erg koppig. Alleen naar buiten is een uitdaging. Wanneer hij vindt dat we ver genoeg van de wei zijn, gooit hij zijn kont in de krib en haalt al zijn stunts uit de kast om maar niet verder te hoeven. Helaas voor hem word ik op zo’n moment ook vrij koppig en komen we er uiteindelijk wel. Ik houd moed dat dit beter gaat worden. “

Klein hondje

“Regelmatig gaat mijn zoontje Guido van 6 mee naar zijn paardenvriend Olivier. Door mijn zoontje komt Olivier ook aan zijn afkortingsnaam Oof. Guido heeft heel lang zijn naam niet kunnen uitspreken en noemde hem Ofilie. Dit is afgekort tot Oof. Guido en Oof zijn dikke vrienden. Hij rijdt er regelmatig op en heeft afgelopen september zelfs meegedaan aan het onderlinge springwedstrijdje op stal (tot 20 cm). Ook haalt Guido Oof zonder touw of halster zo uit de wei. Olivier loopt dan met hem mee alsof hij een klein hondje is.”

Buitenpaard

“Hij is een echt buitenpaard. Hij staat 24/7 in een gemixte kudde. Ik ben een winter verhuisd naar een stal waar ze overdag in tweetallen op de wei kwamen en ’s nacht binnen stonden. Hier was hij het overduidelijk niet mee eens. Hij bleef ontsnappen. Hij kan namelijk onder draadjes door. Het maakt hem niet uit hoe laag het draadje is en of er stroom op staat. Als hij vindt dat hij aan de andere kant moet staan, gaat hij naar de andere kant. Zo ook op deze stal. Steeds weer stond hij bij een ander koppel in de wei of liep hij los over het erf. Ook met poetsen, zadelen en rijden was hij erg lastig. Hij kon niet meer stilstaan, viel terug in zijn oude gedrag en werd lastig te rijden. Na 6 maanden ben ik maar weer terugverhuisd. Bij terugkomst hebben ze één rondje over de wei gerend en binnen 5 minuten stonden ze kop aan kop te grazen alsof hij nooit was weggeweest. Verhuizen doe ik dus maar niet meer…

“Eén keer per jaar ga ik met Sandra op paardenvakantie. Lekker even drie dagen geen moeder, juf, vrouw van, maar gewoon paardenmeisje. Ook tijdens deze uitjes moet ik zeker weten dat hij achter goed draad staat. Hij gaat gewoon graag op avontuur.”

Marskramerpad

“Mijn doel is om uiteindelijk met Olivier een lange rit te maken. Met mijn vorige paard heb ik het Pieterpad gereden (van Pieterburen in Groningen naar de Pietersberg in Maastricht). Met Olivier wil ik ooit het Marskramerpad gaan lopen. Deze gaat van Bad Bentheim naar Den Haag. Voorwaarde is wel dat hij achter draadjes blijft staan… “

Vind je de kruising Haflinger x Rocky Mountain Horse x Arabier x Konik x Tennessee Walker een aanrader?

“Oof is voor mij een gouden paard. We liggen elkaar wel qua karakter. Oof is heftig, maar eerlijk. Hij heeft niet zo veel met ingewikkeld gedoe. Toen ik zwanger was van mijn tweede, was ik mentaal minder stabiel. Toen waren we geen klik. Is hij een aanrader? Ja, ik vind van wel, mits je zelf stabiel bent en stevig in je schoenen staat. Bij mij kan hij nog wel eens pittig zijn. Wanneer mijn zoontje van 6 op hem rijdt, is het een ideaal gezinspaard. Kortom, een gouden paard!”

DSC_0369
strand
Foto-1
20191008_105941
20191013_173913_022
Foto-2
20181028_150159