klein_inbound3691849700464085372
klein_inbound3691849700464085372

De Kruising: Springpaard x Shetlander x Welsh

Fun Opvallend Rassen

Een Shetlander die wat hoger op zijn benen staat en lekker breed is, zodat er ook een groter iemand op past. Zo ziet de pony van Denyse Vanhingel er volgens haar omschrijving uit. Ze kocht haar bruine Hansome-Boy als veulen van zes maanden oud.

De Kruising:
Springpaard x Shetlander x Welsh
Naam: Handsome-Boy
Stokmaat: 1.49 m
Geslacht: ruin
Kleur: bruin

Springpaard met goede papieren

“De moeder was een Welsh met een Shetlander gekruist. En de vader een jonge springhengst. Ik heb contact op genomen met de oude eigenaar van de vader. Het enige dat ik te weten ben gekomen, is dat de vader goede papieren had, maar inmiddels alweer vijf keer verkocht is.” Wat voor ras de springpaardhengst is, weten we dus niet. Ook naar de moeder heeft Denyse navraag gedaan. “De vader van de moeder is de Shetlander en de moeder van de moeder de Welsh.”

Hoe de kruising uiteindelijk is ontstaan, weet Denyse wel. “Moeder en vader waren beide een kei in uitbreken. Zo is mijn pony ook ontstaan. Hij is zelf ook echt een master in uitbreken. De pony is bij de eigenaren van beide ouders geboren, op 13 mei 2012. De eigenaar van de moeder was gestald bij de eigenaar van de vader. En met 6 maanden is het veulen naar mij gekomen.”

Handsome-Boy is nu 8 jaar oud. “Er rijden twee jonge meisjes op hem en we rijden met de koets met hem. Hij is echt een allround pony. Dressuur, mennen, springen, buiten rijden, grondwerk, met bit, zonder bit, boomzadel, boomloos, het kan allemaal met hem. Hij is een ster in springen, zowel met als zonder ruiter.”

Gevoelig karakter

Denyse noemt zijn karakter ontzettend gevoelig. “Als de ruiter niet gevoelig is, dan gaat de pony er vandoor, de verkeerde kant op, bokt hij hevig en wordt hij ontzettend sterk. Maar ben je vriendjes met hem, dan is hij je beste pony. In de wei zorgt hij altijd voor de zwakkeren in de groep. Een nieuw paard of een ziek paard: hij zorgt echt voor ze. Toen mijn oude merrie erg kreupel was bleef hij aan haar zijde eten en als ze lag, ging hij haar troosten. Nu het weer beter met haar gaat, speelt hij weer veel met z’n vriendje.”

Meester in uitbreken

“Zijn bouw is net een Shetlander op hogere benen. De volle haardos is echt Shet en zijn hoofd is net dat van een Welsh. Zijn kleur, zijn springtalent en het gevoelige heeft hij van zijn vader. Hij is een meester in uitbreken, hij luistert naar de tikken van de stroom en kruipt tussen de tikken tussen de draden door.”

“Een minpunt van zijn gezondheid is zijn overgewicht. Hij krijgt geen krachtvoer of bijvoeding. In de zomer krijgt hij alleen gras en in de winter hooi. Door het overgewicht heeft de pony zomereczeem. Hij is altijd op dieet maar als hij vindt dat hij te weinig krijgt, gaat hij het wel zelf halen. Hij heeft al de bijnamen Houdini en badje. Wat hij kan pikken of slopen, doet hij. Hij kan alles gebruiken, zoals gereedschap als je aan het klussen bent. 😉 Of je muts, sjaal, dekens en stoel. De bijnaam Houdini heeft hij gekregen omdat hij uit elke omheining kan ontsnappen. Maakt poorten open en knopen los. Zelfs z’n halster krijgt hij gewoon af.”

Vind je de kruising Springpaard x Shetlander x Welsh een aanrader?

“Deze kruising is voor mij echt een topkruising. Lekker stevig en heel veelzijdig.”