opening (Large)
opening (Large)

Bijzonder paardenras: Akhal-Teke

Fun Opvallend Rassen

Michelle Schuijt is de eigenaresse van de Akhal-Teke-ruin Gyshgun. Ze rijdt endurance met hem.


Waarom heb je voor dit ras gekozen?

“Vroeger keek ik in boekjes met rassen. Ik denk dat iedereen de foto’s wel kent van die zilverkleurige paarden met witte manen. Omdat ik geen dressuurprikker ben kwam ik uit bij de endurance, waar ze erg geschikt voor zijn. Via de enige fokker in Drenthe, Clara de Vos van Steenwijk, heb ik hem toen als 3,5 jarige hengst gekocht.”

Wat is er zo bijzonder aan het

ras?

“Hun hele vertoning. Het zijn hele slanke paarden, waar ik van houd. De ogen doen bijna Chinees aan met hun amandelvorm. Het zijn hele lieve paarden. Mijn paard werd als hengst gepoetst en vertroeteld door kleine kinderen. De Akhal-Teke gaat voor je door het vuur en ze zijn heel erg eerlijk. Doe je iets niet goed, laten ze het merken. Ze zeggen het je als het fout gaat.”

Wat doe je met je paard?

“Ik rijd endurance. Voor de variatie dressuren en springen we wat.”

Waarom is Gyshgun zo bijzonder voor jou?

“Gyshgun is voor mij zo bijzonder omdat hij niet alleen een gouden kleur heeft, maar ook een gouden karakter. Hij wil altijd voor me werken en gaat geen uitdaging uit de weg! Hij deinst nergens voor terug en samen kunnen wij de wereld aan.”

Zou je hierna weer voor het ras gaan?

“Absoluut. Ik zou nooit meer een ander willen.”

Akhal-Teke De Akhal-Teke komt van oorsprong uit Turkmenistan. Het ras behoort tot het edelste ter wereld en staat bekend om zijn snelheid en uithoudingsvermogen. De stokmaat ligt tussen de 1.43 en 1.63 meter ze komen het meest voor in de kleur valk. Een opvallend kenmerk is de natuurlijke metaalachtige glans van zijn vacht, veroorzaakt door crystalvorming in de haarmantel. Er wordt vermoed dat dit functioneel was als schutkleur in de woestijn. De Akhal-Teke staat bekend om zijn goede uithoudingsvermogen en is tevens een goed springpaard. Het totale aantal Akhal-Teke’s wordt op dit moment geschat rond de 3500 exemplaren.
IMG_8365 (Large)
IMG_5528 (Large)
IMG_6404 (Large)