Kijkend_Paard_161128133_ABFweb
Kijkend_Paard_161128133_ABFweb

Aliens of balkend gras, wat denk jij dat jouw paard ziet?

Gedrag Opvallend

We vroegen jou als Bit & Cap-lezer waar je paard zoal bang voor is. En vooral: wat je dan denkt dat je paard dacht dat hij zag. Hierop, en op een ander artikel over enge voorwerpen, kwamen zoveel leuke reacties, dat we een top 10 hebben gemaakt van leukste ‘paardengedachtes’.

Natuurlijk denken paarden heel anders dan wij. En natuurlijk weten we ook dat we onze menselijke gedachten niet kunnen projecteren op onze geliefde viervoeters. Maar soms is het té leuk om dat wel te doen en te fantaseren wat een paard nu denkt te zien in die emmer waar hij echt niet langs durft. Of als hij schrikt van een paars bloemetje. Dus: wat denken onze vrienden volgens de Bit-lezers?

1. Monsterlijke A

Bij Samantha de Bruijn woont een levensgevaarlijk, onzichtbaar monster in de bak bij de A. Ze legt uit: “Daarom heet die letter ook zo. Het is de A van ‘AAAAAAAAA RENNEN!!!’. Heel soms lijkt het monster weg te zijn, maar dan zijn we bij het aha-moment van: ‘Aha, daar is hij weer’.”

2. Zonnemonsters

Het paard van Sabrina Nijhuis gaat spoken als de zon schijnt. Een zonlichtstreep op de grond in de bak of op de bakrand. Zonlicht op bomen, struiken of mos. “Daar komen zonnemonsters uit en die zijn héél gevaarlijk”, vindt haar paard. Hij is niet de enige. Het paard van Caroline Drop gelooft misschien niet in zonnemonsters, maar denkt dat hij 100 meter de grond in zakt bij zonlicht op de grond. En Shadow van Lauren Ronsse is juist bang voor zijn eigen schaduw. “Wel een beetje grappig gezien zijn naam”, zegt zijn eigenares, “Waarschijnlijk denkt hij; ‘wat is dat bewegende ding op de grond.” 

3. Allesverzwelgend zwart gat

De paarden van Patricia Daniels zijn nergens bang voor. Maar voor zwarte straatputten… o wee! “Dan flipt hij helemaal. ‘OMG BAASJE! Een allesverzwelgend zwart gat! Baasje, help! Het slokt ons op.’ Ik ben zeker dat hij dat denkt”, aldus Patricia.

4. Buitenaardse wezens

Volgens het paard van Michelle Sanders zijn wielrenners roofdieren verkleed als alienachtigen, die zich veel te snel voortbewegen op wielen. Ook de grote vosruin van Laurentien Mees is bang voor aliens. Als er een tractor of vrachtwagen voorbijrijdt, dan rent hij voor zijn leven. Volgens Laurentien denkt hij: “Wat? Bestaat er iets groter dan ik? Dat moet wel iets buitenaards zijn.”

5. Krokodillen

Tamara Sprenger en haar knappe stoere (naar eigen zeggen) held op sokken Dorus naderden tijdens een buitenrit een kleine jongen die een kerstboom achter zich aan sleepte. “Wowww, dat was pas echt gevaar; een mega-grote krokodil!”, dacht Dorus. Tamara:  “Dorus probeerde de krokodil nog te intimideren door drie keer zo groot te worden (en hij is al groot), te blazen, snurken en spugen. Maar nee, de krokodil sloop steeds dichterbij. Er was maar één optie: vluchten! Met een rotgang. En eenmaal thuis - we waren nog niet zo lang onderweg – bleef hij omkijken of het gevaar geweken was.” Ook Henny Klomp moet oppassen voor krokodillen: “Mijn merrie gaat al wekenlang met een grote bokkende boog om een gevaarlijke boomkrokodil op het ruiterpad. Een halve meter verder is het over.” Herkenbaar voor Karin Waardenburg: “Liggende boomstammen zijn gevaarlijke krokodillen en afgevallen takken zijn wolven. Een streep zon op het pad … springen!”

6. Paardetende bloemen

Paarse of blauwe bloemen? Die blijken in de ogen van onze grote vrienden extreem gevaarlijk. Volgens de paarden van Joyce Roos en Anita Borst zijn dat dan ook paardetende bloempjes. Pony King van Monique Kompier is het daarmee eens. Tijdens zijn eerste internationale wedstrijd in het Deense Odense stonden er warempel blauwe ponyetendehortensia’s langs de baan. Uiteraard maakte hij de snelste keertwending ooit. “Helaas vond de jury het een 2 waard”, aldus Monique.

7. Trek in een stukje paard

Marylon Brouwer: “Een paraplu. Le-vensgevaarlijk! Maar dan alleen die in het wild, thuis in de paddock of bak horen ze er gewoon bij.” Datzelfde heeft het paard van Berdien Faber met auto’s: “Auto’s? Helemaal niet eng. Tenzij ze ineens in het bos staan. Dan zijn het metalen dinosaurussen die paarden eten.” Of rijdende vrachtwagens die toeteren en met lichten knipperen? Het paard van Jennifer de Haas ziet ze niet eens.  “Maar als er een stilstaat langs de weg? Dát is pas gevaarlijk. Dan moet je op je tenen lopen en met een grote boog eromheen. Anders wordt hij wakker en heeft ‘ie zeker honger. En dan lust ‘ie wel een stukje paard.”

8. Balkend gras

Toen Laure Manssens met haar paard op buitenrit door de berm stapte, balkte er een ezel achter een haag. Laure: “Meneer zag de ezel niet en linkte het luide gebalk aan het gras en wilde er dus niet meer op stappen. “Ik weiger nog op dit stukje gras te stappen, het maakt geluid als ik er op stap!’”

9. Slangen

Dacht jij dat er in Nederland geen gevaarlijke slangen voorkwamen? Onze paarden weten wel beter. Rian Perdaems: “Mijn oudje ziet slangen in takken op het pad.” Ook de gele slangen van de sproeier vallen het paard van Patricia Vogtschmidt aan. “Ja hallo!” proest hij dan. Zijn baasje is een enorme held en pakt die dan slang zomaar op. Maar dan: “Hé, wacht eens, nou beweegt het.” Trippel de trippel, proest. “Oh er is niks aan de hand. Nou dan niet.” Madeleine Wever bevestigt: “De tuinslang. Dat is eigenlijk een hele gevaarlijke, giftige echte slang.”

10. Asjemenou

Marlon van Riel besluit: “Die van mij denkt vooral vaak: ‘Asjemenou...’
Denk ik.”

Lees ook:
Zeven standaard voorwerpen waar paarden extreem bang voor zijn. 
Stap-voor-stap door een schriktrainingparcours

Bron: Bit & Cap