171127091_ABFweb
171127091_ABFweb

Waarom paarden doen wat ze doen en wat jij daarvan denkt!

Gedrag Opvallend

Paarden zijn mysterieuze wezens. Soms vertonen ze gedrag waar jij grote vraagtekens bij hebt. Waarom luistert je paard beter naar je instructeur dan naar jou? Waarom gillen paarden als ze neuzen? En waarom blijft ‘ie liever in de regen staan dan onder het afdak? Je hebt vast een verklaring gevonden waarom je paard doet wat hij doet: maar of dat nou altijd het juiste antwoord is… Bit geeft verklaring!

1. Waarom luistert je paard beter naar je instructeur dan naar jou?

Waarom jij denkt dat je paard het doet:

Om jou te plagen natuurlijk. Of, iets pijnlijker: omdat je instructeur nou eenmaal een veel betere ruiter is dan jij bent of ooit zal zijn… auw!

Waarom je paard ’t eigenlijk doet:

Het kan soms best frustrerend zijn wanneer je paard zijn lastige gedrag niet laat zien wanneer je instructeur erbij is: vooral omdat je juist dát het moment acht om eraan te werken. Je kunt er niemand de schuld van geven, niet je paard en niet jezelf. Je paard geeft immers reactie op de situatie en die situatie is nou eenmaal anders in het bijzijn van je instructeur. Daarbij ziet er wel wat waarheid in je verklaring dat je instructeurs nou eenmaal een betere ruiter is dan jij bent: instructeurs zijn nou eenmaal instructeurs omdat ze bovengemiddeld veel van paarden en hun gedrag weten. Het enige wat je kunt doen is zo veel mogelijk van je instructeur opsteken, moed te houden en proberen positief te blijven, zelfs wanneer de frustratie hoog zit!

2. Waarom gillen paarden als ze voor het eerst met elkaar neuzen?

Waarom jij denkt dat je paard het doet:

Omdat je merrie een merrie is. En merries houden nou eenmaal van kattenkoppen. Punt. En je ruin? Die heeft waarschijnlijk last van z’n identiteitscrisis.

Waarom je paard ’t eigenlijk doet:

Twee paarden die elkaar voor het eerst (of na een lange tijd opnieuw) zien moeten uitzoeken wie van de twee het meest dominant is. In plaats van voor elkaar weglopen, ‘vechten’ ze het liever uit en dat gaat met gegil en soms slaan met de achterbenen. Paarden gaan na of ze elkaar kennen door te neuzen. Nadat ‘de eerste adem is uitgewisseld’ wil een van beide paarden wel eens naar de lip van de ander happen, waarop het andere paard al dan niet reageert met een gil. Deze reactie zegt iets over wie het hoogste in rang staat. Wij mensen doen eigenlijk precies hetzelfde! Wij geven elkaar een hand, zeggen onze naam en geven kort wat meer informatie over wie we zijn: paarden neuzen en gillen!

3. Waarom staan sommige paarden liever in de regen dan onder een afdakje?

Waarom jij denkt dat je paard het doet:

Tja, hij is soms een beetje een sulletje: waarschijnlijk is hij gewoon niet slim genoeg om te bedenken dat hij binnen heerlijk droog kan staan.

Waarom je paard ’t eigenlijk doet:

De meeste paarden houden nou eenmaal niet van kleine ruimtes. Ze kijken liever ver om zich heen, zodat ze gevaar snel herkennen en de mogelijkheid hebben om te vluchten. Daarbij kan het geluid van wind, hagel en zwiepende takken op het afdakje het geluid van écht gevaar verstommen: iets wat paarden niet geruststelt.

Daarbij kan de vacht van paarden best goed tegen een buitje. Paarden hebben (vooral in de winter) een warme ondervacht en een laagje vet als isolatie. Hun bovenvacht is glad en de kruintjes in de vacht zorgen er als kleine gootjes voor dat regendruppels naar beneden rollen. Als je paard z’n kont ook nog eens richting de wind draait, dan voelt hij dat buitje amper: ongestoord doorgrazen is geen enkel probleem. 

4. Waarom laat je paard zich niet vangen?

Waarom jij denkt dat je paard het doet:

Omdat hij ab-so-luut geen zin heeft om aan het werk te gaan, zeker niet als je een les of wedstrijd hebt ingepland: logisch toch? 

Waarom je paard ’t eigenlijk doet:

Wat je denkt is pijnlijk genoeg wel waar: sommige paarden associëren jou en je halster nou eenmaal met werken. Veel liever blijven ze lekker bij hun vriendjes in de wei waar ze vrij kunnen grazen, spelen en rusten. Vaak is dat wel een beetje jouw schuld: zorg er daarom altijd voor dat je het paard alleen voor leuke dingen uit de wei haalt. Werken kan hartstikke leuk zijn, zolang jij ervoor zorgt dat je het voor jou en je paard leuk maakt! Bij veel paarden gaat de liefde door de maag: het is helemaal niet erg om daar handig gebruik van te maken. 

Geef ‘m een stukje wortel wanneer hij naar je toe komt in de wei en laat hem nog een paar minuutjes grazen voordat je ‘m meeneemt. Ga ook eens de wei in zonder dat je hem pakt, maar enkel om ‘m wat lekkers te geven of even met hem te kroelen. Zo leert je paard dat hij het niet al op een lopen hoeft te zetten zodra hij je ziet. 

5. Waarom eet je paard modder?

Waarom jij denkt dat je paard het doet:

Hij solliciteert voor varkentje, z’n dure sportbrokken zijn smakelijk goed genoeg of hij heeft gewoon nog steeds honger: aan z’n bolle buik te zien is het waarschijnlijk het laatste. 

Waarom je paard ’t eigenlijk doet:

Het tweede antwoord komt aardig in de buurt van het werkelijke antwoord. Paarden eten vaak modder omdat ze bepaalde mineralen in hun voeding missen. Merk je dat je paard modder likt, ga dan eens na of z’n voeding nog wel bij zijn behoefte klopt. Soms is de oplossing een andere brok, extra supplementen of een simpele mineralen-liksteen. Je doet er verstandig aan om dit signaal van je paard meteen op te pikken, zodat je voorkomt dat hij het vaker doet en daarbij té veel zand binnen krijgt. Dat kan immers voor nare koliek zorgen! 


6. Waarom slaapt je paard staand?

Waarom jij denkt dat je paard het doet:

Hij is altijd al een luie geweest. Zodra hij de kans krijgt staat ‘ie te doezen: vooral tijdens het poetsen. Het zal je niets verbazen als hij nog te lui is om te gaan liggen ook!

Waarom je paard ’t eigenlijk doet:

Iedere kans die een paard krijgt om te rusten neemt hij met beide hoeven aan. Jaloersmakend slim, vind je niet? Het feit dat paarden staand kunnen slapen komt voort uit de evolutie. Liggend slapen is niet de meest veilige optie in de wilde natuur: het is moeilijk om snel genoeg op te staan wanneer er een roofdier op de loer ligt. 

Daarom hebben paarden de mogelijkheid om hun benen ‘op slot te zetten’, zodat ze rechtop blijven staan. Zo lukt het een paard om zo’n vijf uurtjes per dag te slapen. Indrukwekkend, maar toch moeten paarden nog wel iedere dag dertig minuten plat. Dat half uurtje gebruiken ze om in diepe REM-slaap te komen, zodat het lichaam in zijn geheel kan uitrusten. Tijdens de REM-slaap kunnen paarden net als wij dromen, wiebelen en snurken!

7. Waarom hinnikt je paard als je ‘m voert?

Waarom jij denkt dat je paard het doet:

Omdat hij die volle voerschep nou eenmaal het liefste voorwerp op aarde vindt: liefde gaat nou eenmaal door de maag!

Waarom je paard ’t eigenlijk doet:

Dat schattige lage ‘uh huh huh’-geluidje maken merries ook naar veulens en hengsten naar merries. Hij is eigenlijk een hele liefdevolle begroeting, die in de regel helemaal niets te maken heeft met eten. Je paard begroet werkelijk jóu als persoon: hij is blij dat hij je vriendje is en dat je zo goed voor ‘m zorgt (door die voerschep mee te brengen natuurlijk, haha!).

8. Waarom knort je paard?

Waarom jij denkt dat je paard het doet:

Om dezelfde reden als waarom hij met z’n neus door de modder wroet: hij wil een varkentje zijn. Of hij stelt zich gewoon ontzettend aan voor bakkabouters, dat kan natuurlijk ook!

Waarom je paard ’t eigenlijk doet:

Paarden knorren om drie redenen: het typerende geluid dient als een waarschuwing voor zijn soortgenoten. Het paard heeft iets ‘engs’ gespot, waarop hij de rest wil attenderen. Daarnaast is het een handige manier om de neus snel ‘leeg te snuiten’, waardoor het paard het enge iets makkelijker kan ruiken. Ook gebruiken paarden het knorren om het gevaar te weren. Net als een grommende hond proberen ze het gevaar af te schrikken. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je paard meteen na het knorren wegspringt. Waarschijnlijk is ’t enge niet weggegaan door zijn geknor, dus is je paard beter degene die kan vluchten!

9. Waarom rolt je paard door plassen?

Waarom jij denkt dat je paard het doet:

Nou, omdat hij voor varkentje... Nee flauw. Je kunt jezelf maar één echte reden bedenken: al dat was- en poetswerk kan hij gewoon écht niet waarderen!

Waarom je paard ’t eigenlijk doet:

Een plas is voor een paard de perfecte plek om heerlijk te rollen: met een natte rol zijn ze af van alle kriebels op hun lijf! Doordat jij zo druk bezig met geweest poetsen en boenen (al dan niet met shampoo) heeft hij waarschijnlijk overal de kriebels gekregen: de ‘nood’ om lekker te schuren is groot. Omdat paarden nou eenmaal niet op hun rug kunnen krabben is rollen de enige optie. Door dat te doen in een lekkere modderpoel koelen ze gelijk af. Daarnaast maskeert de modder ook hun geur: sommige paarden doen dat om van hun zweetgeur af te zijn (waardoor insecten op afstand blijven), maar soms vinden ze juist jouw heerlijke shampoo helemaal niet zo lekker ruiken. Beter om ‘t snel te verhullen!

Bron: Bit & Cap, gebaseerd op het boek ‘Why Horses Do That’ door Lisa Dines.

111111487_ABFweb
120326939_ABFweb