Spullen kopen
Spullen kopen

5 gedachten als je iets voor je paard gaat kopen

Fun Opvallend

Soms is het gewoon even nodig, iets leuks kopen bij een ruitersportzaak. Want wij paardenmensen vinden dat gewoon veel leuker dan een kledingwinkel. Iets met: horses first, the rest later? 

Maar geef eerlijk toe, heb je dat ene dekje en die peesbeschermers wel echt nodig? Waarschijnlijk niet. Maar we hebben altijd een reden om een aankoop voor ons paard te rechtvaardigen. In de psychologie noemen ze dat het reduceren van cognitieve dissonantie. 

Wij noemen het: gewoon een goede reden verzinnen waarom we iets wel nodig hebben.

Daarom in dit artikel vijf gedachten die de revue passeren voor, tijdens en na een aankoop voor uiteraard, ons paard.

1. KORTING, KORTING, KORTING! Tijd om te kopen!

Hè wat jammer nou, komt je favoriete ruitersportzaak met korting op een artikel naar keuze. Je gaat snel nadenken over wat jouw paard allemaal nog nodig heeft. Diep van binnen weet je dat hij eigenlijk alles al heeft. Maar zijn vliegendeken moet toch ooit vervangen worden door een nieuwe. Laat ik dat nu dan maar gelijk kopen.

2. Het is gewoon tijd voor een impulsaankoop

Je hebt een slechte, of juist een hele goede dag gehad vandaag. Je paard deed gisteren goed zijn best met longeren dus hij verdient gewoon een cadeautje of je gaat volgende week voor het eerst een rit maken op de Veluwe. Er valt altijd wel een reden te verzinnen voor impulsaankopen. Want voor die buitenrit wil je graag peesbeschermers kopen die net iets steviger zijn en beter beschermen. Je weet dondersgoed dat je huidige peesbeschermers ook goed genoeg zijn, maar toch. Je weet maar nooit.

3. Afrekenen bij de kassa

Met je mandje vol spullen die je eigenlijk niet nodig hebt loop je vol goede moed naar de kassa. Eenmaal in de rij kom je daar nog paardensnoepjes, een vitaminespuit en shampoo tegen. Oh wacht eens even.. was mijn shampoo niet op? Volgend weekend heb ik wedstrijd. Weet je wat? Ik koop het maar voor de zekerheid. En daar ga je dan, met een shampoo waarvan je er later achter komt dat je er nog drie flessen van in de kast hebt staan. Ach ja, nu kan je er weer een jaartje tegenaan.

4. Was het dan toch niet zonde van het geld?

Een dag na je aankopen ga je je toch een beetje twijfelen. Heb ik dit wel echt nodig? Is het niet zonde van mijn geld? Moet ik het dan terugbrengen? Een seconde later: Welnee ben je gek!? Ik heb vorige week een dekje verkocht, dan mag dit wel een keer!

5. Je loon is binnen dus het feest kan beginnen!

Yes, einde van de maand! Het loon is weer binnen. Je belt een vriendin op en spreekt af om op zaterdag te gaan shoppen. Voor je paard natuurlijk. De nieuwe collecties zijn net binnen dus een extra goede reden. Dat er dan geen korting is maakt niet uit, want deze nieuwste kleuren staan jou en je paard fantastisch! En je wilt tenslotte toch wel de eerste zijn die dat nieuwe oornetje koopt? Je paard is helemaal niet bang voor geluid en hij wordt ook niet nerveus van vliegen. Maar hij staat zo leuk bij dat dekje uit dezelfde nieuwe collectie. Kopen dus!

Je ziet het dus. Er zijn genoeg reden om toch weer iets nieuws te kopen voor ons paard. En of we ons schuldig voelen? Nee, want we hebben altijd een reden! Wat is voor jou een reden om toch weer iets nieuws voor je paard te kopen? En heb je het dan eigenlijk wel nodig?


Bron: Bit & Cap