inbound1007539389556656516
inbound1007539389556656516

De Kruising: Appaloosa x Fries

Fun Opvallend Rassen

De reden voor de kruising van Alma Jelsma is heel simpel: “Ik vind Friezen heel mooi, maar ik ben van de kleurtjes. En ik vind het leuk dat ik iets heb staan dat een ander niet heeft.” Daarom koos ze ervoor om haar eerste premie ster-Fries Lymtsje Wealtsje te laten dekken door een Appaloosa-hengst. Haar ultieme doel? “Ik wilde een zwarte Fries met een witte kont.” Ze heeft er acht jaar over moeten doen voordat ze de juiste kleur kreeg, maar twee jaar geleden was het dan zover. “Hotspot was de eerste die naar mijn zin was.”

De Kruising:
Appaloosa x Fries
Naam: Hotspot
Geslacht: merrie
Stokmaat: wordt hoger dan 1.65 m
 Kleur: (nu nog) sjabrakbont


Spots op haar kont

De naam is dan ook niet voor niets. Ze is zwart geboren met een witte stippelkont, ze heeft dus ‘spots’ op haar achterhand. Van haar vader, de Appaloosahengst First Class, heeft Alma nog een jaarlinghengst lopen. Die is wel helemaal zwart. Hij staat te koop, maar omdat Hotspot de kleur heeft die Alma wenste, mag zij blijven. Alma is niet zozeer van de ‘sport’. “Daar heb ik niet echt tijd voor, maar ik hoop later wel meer te kunnen gaan doen met Hotspot dan alleen recreatie.”

Luxe Fries om te zien

Volgens Alma is Hotspot om te zien “een hele luxe Fries. Ze is iets fijner en langer gelijnd dan een gemiddelde Fries, maar het is geen iele en ranke Appaloosa.” Ze heeft een goed karakter, vindt Alma. “Als veulen was ze best pittig, maar nu is het een heel lief paard. Ze hebben over het algemeen allemaal een makkelijk karakter.”

Appaloosa-vacht wordt steeds witter

Het enige minpuntje dat Alma kan noemen, gaat over de vachtkleur. “Ze wordt steeds witter. Inmiddels beginnen er ook stippen te komen rondom haar snuit. Ze had van mij zwart mogen blijven met alleen witte stippen op haar kont, maar ja, dat heb je als je met een Appaloosa fokt.”

Vind je de kruising Appaloosa x Fries een aanrader?

“Hotspot heeft een goed karakter en is sterk en groot. Ze is nu twee jaar, maar ze is al net zo groot als de driejarigen waar ze tussen loopt. Ik vind het een mooi beestje. En het gaat mij om het aparte. Ik heb er acht jaar over gedaan voordat ik er een had die naar mijn zin was. Ik zou verder gaan het kruisen van mijn Friese merrie met een Appaloosa-hengst, alleen wilde mijn vriend graag een Fries erbij. Daarom is mijn merrie voor het eerst gedekt door een volle Fries.

WhatsApp-Image-2020-01-04-at-12.30.07
WhatsApp Image 2020-01-04 at 12.30.15
WhatsApp-Image-2020-01-04-at-12.30.14