191010044_ABFweb
191010044_ABFweb Foto: www.arnd.nl

Veerkrachtiger met deze 5 ervaringen

Fun Mental Coaching Opvallend

We horen wel vaker dat paarden je een hoop kunnen leren, bewust en onbewust. Zo kan het omgaan met paarden je veerkrachtiger maken door de dingen die jullie samen meemaken. Hier lees je welke ervaringen jou veerkrachtiger maken. 

1. Je leert dat goede en slechte tijden bij het leven horen

Met paarden zijn er goede dagen, slechte dagen, geweldige dagen en enkele echt verschrikkelijke dagen. Maar je weet dat deze dagen bij elkaar opgeteld je eigen unieke reis vormen. 

Er zullen periodes zijn met je paard, en in het leven, waar je hoog vliegt en alles goed gaat. In een oogwenk kan dit omslaan en gebeuren er dingen die je het gevoel geven dat je je doelen nooit gaat halen. Met je paard kan dit per dag of misschien wel per uur verschillen, maar je weet dat minder goede tijden zich snel afwisselen met goede tijden. En juist daardoor geniet je zo van de goede periodes! 

2. Je begrijpt dat de dingen niet altijd gaan zoals je gepland had

Je kunt oefenen tot je een ons weegt, je kan elke sprong thuis duizend keer geweldig doen of les krijgen van de beste instructeurs. Waarbij je na de les het gevoel hebt dat je alles aan kunt. Maar als je dan op wedstrijd bent dan kan het toch nog mis gaan als jij of je paard je dag niet hebben óf het gevoel van ‘it’s just not meant to be’ kan je soms overvallen. Dit is een proces dat zich constant herhaalt in de (paarden)sport. Hierdoor leer je te vertrouwen op het proces en je raakt niet meteen ontmoedigd als het misgaat, ook al is dat soms moeilijk. Volgende keer beter!

3. Je weet dat hard werken vaak belangrijker is dan talent

Zoals basketbalcoach Tim Notke zei, “Hard work beats talent when talent doesn’t work hard”. Je kunt het meest atletische, mooiste paard van de wereld hebben of zelf het meeste talent hebben… Als je niet hard werkt voor je doelen en hier niet helemaal voor gaat, dan is het onwaarschijnlijk dat je de top haalt. 

Vaak is het een kwestie van elke dag hard werken en routines herhalen tot je de basis goed bevestigd hebt. En dit kan enorm lang duren. Toch moet je dit blijven herhalen voor je aan het echte werk begint. Talent brengt je nergens als je je niet inspant, zowel op het paard als ernaast. 

4. Je weet hoe je weer op moet staan als je bent gevallen (of eraf bent gevallen).

Deze is letterlijk en zorgt voor grote mate van veerkrachtigheid. Tenzij je een ambulance nodig hebt, zijn er maar weinig ruiters die niet terugkomen nadat ze een val van het paard hebben meegemaakt. Dit geldt vaak ook voor het dagelijks leven. Als je tegenslagen hebt, kan het een strijd zijn om jezelf af te stoffen en weer op te staan en door te gaan. Maar die tegenslagen maken je sterker en zorgen ervoor dat je de goede dagen nog meer waardeert.

5. Geduld loont!

Deze uitspraak is zó relevant in de paardensport en is een uitgangspunt dat je kunt doortrekken naar veel aspecten in het leven. Hoewel mensen je misschien pushen en onder druk zetten om dingen voor elkaar te krijgen, ben je je ervan bewust dat dat meestal niet de beste weg is om iets voor elkaar te krijgen. Het nemen van een beetje extra tijd en het niet afsnijden van de figuurlijke bochten op de lange termijn zal zijn vruchten afwerpen. En net als paarden leert elk mens dingen in zijn eigen tempo, daarom geldt: geduld loont!

Bron: Horse & Hound