Afbeelding
Leanjo de Koster

Zadelkamer opgeruimd houden? Zo doe je dat!

Fun Hanarchement Opvallend

Zo’n professionele zadelkamer als op deze foto, daar kun je als ‘simele’ paardenliefhebber’ alleen maar van dromen! Maar voor elke zadelkamer geldt: opgeruimd staat netjes! Een aantal tips voor een opgeruimde zadelkamer. Handig! :-)

1. Veiligheid voor alles

Als je je zadelkamer (opnieuw) indeelt, moet veiligheid écht meespelen. Veiligheid gaat voor alles. Je moet je dus goed kunnen bewegen, zonder tegen allerlei dingen aan te stoten. Ook fijn: je paard niet bang maken door allerlei zaken op de grond te laten vallen terwijl je je uitrusting bij elkaar zoekt. Kortom: zorg voor een comfortabele, veilige ruimte waar je je spullen kunt opruimen.

2. Alles heeft z’n eigen plek

Beslis wat waar komt. Je moet elk ding een eigen plekje geven. Leg niks op de vloer: alles ruim je op. Of je het nu in een box doet of ophangt.

3. Berg alles praktisch op

Dingen die je veel gebruikt, leg je meer bij de hand dan spullen die je iets minder vaak gebruikt. Dus geen winterdekens voor je neus als het zomer is en geen vliegenmaskers voor je voeten tijdens de winter! Even nadenken en opruimen. Dat werkt!

4. Houd ruimte tussen je spullen

Als je je spullen makkelijk wilt kunnen pakken, kun je er het best een paar centimeter ruimte tussen houden bij het opruimen. Leg bijvoorbeeld alle borstels bij elkaar. En zorg dan voor wat ruimte voordat je een ander soort spullen neerzet.

5. Zorg voor voldoende licht

Om al je paardenspullen snel en makkelijk te kunnen vinden, is goed licht in de zadelkamer belangrijk. (Sowieso is een goed licht ook tegen ongewenst bezoek van muizen en dergelijke.)

6. Maak regelmatig schoon

Opgeruimd is pas echt opgeruimd als het schoon is. Geef al je spullen regelmatig een poetsbeurt en haal daarbij alles van z’n plaats. Zo kun je ook de zadelkamer zelf even onder handen nemen. Weg met stof en viezigheid!

7. Zorg voor een droge omgeving

Voor de levensduur van je spullen is het van groot belang dat de omgeving droog is. Daarmee voorkom je schimmelvorming. Als de ruimte slecht geventileerd is, kun je een ventilator neerzetten.

8. Behoud de indeling

Zadelkamer schoon en opgeruimd? Houden zo! Dat vergt even wat discipline, want je ruimt vanaf nu je spullen altijd op hun vaste plek op. Maar echt: een opgeruimde zadelkamer is héérlijk! Je hebt nog nooit zo snel je hoevenkrabber, dat leuke dekje of dat onmisbare vliegenmasker te pakken gekregen.

Bron: Horsejournals.com