200219032_ABFweb
200219032_ABFweb

Wat de omgang met je paard over je dagelijks leven zegt

Fun Opvallend

Coaching met paarden wordt regelmatig ingezet bij persoonlijke ontwikkeling. Paarden laten tenslotte haarfijn zien waar onze uitdagingen liggen en hoe we daarmee om kunnen gaan.

Coachen

Als je zelf een paard hebt, wordt je eigenlijk ook steeds gecoacht. En wat er tussen jou en je paard gebeurt, zegt ook heel veel over hoe jij in het dagelijks leven met andere mensen en situaties omgaat. Hoe bewust ben jij je van de spiegel die jouw paard je voorhoudt?

Inchecken Een klant zei onlangs tegen me: ‘Ik heb je gevraagd te komen voor mijn paard, maar eigenlijk gaat het over mij hè?’.

In veel gevallen is dat inderdaad zo of speelt de eigenaar in ieder geval een grote rol bij de oplossing van het probleem. Want hoe kunnen we van onze paarden verwachten dat ze braaf alles doen wat wij van ze vragen, terwijl we zelf niet lekker in ons vel zitten of gehaast zijn?

Een echte connectie met je paard ontstaat pas als je in connectie bent met jezelf en dat bewerkstellig je door regelmatig even bij jezelf in te checken. Voel je je goed genoeg om lekker te trainen of heb je niet de juiste mindset door bijvoorbeeld boosheid, angst of verdriet?

Zet je dan alsnog door of kies je ervoor om iets anders te gaan doen? Ook kan het ontzettend helpend zijn om te bepalen wat voor type mens jij bent en wat voor type jouw paard is. Waar liggen jullie uitdagingen?

Echte connectie

Niet lullen maar poetsen Een van mijn klanten is een heel kordaat type. ‘Niet lullen maar poetsen’. Haar paard is echter een meer introvert type, dat bedenktijd nodig heeft en baat heeft bij herhaling. Mijn klant vond hem traag en ongehoorzaam. Het paard bleek echter in zichzelf gekeerd, omdat zijn eigenaresse niet goed naar hem luisterde.

Ze walste eigenlijk gewoon over hem heen, door hem een taak te geven en, zodra hij volgens haar niet snel genoeg reageerde, de hulp direct te versterken. Toen ze begreep dat hij niet ongehoorzaam is, maar meer tijd nodig heeft, lukte het haar steeds vaker om zich aan te passen aan hem.

Elke keer als ze opmerkte dat ze geïrriteerd raakte, checkte ze bij zichzelf in om te bepalen of ze een stapje terug moest doen om hem wat meer tijd te geven. Haar paard bleek ineens niet meer zo traag en begon zelfs mee te denken.

Dit nieuwe inzicht bleek ook heel nuttig op de werkvloer, waar deze klant niet altijd even veel geduld had met sommige collega’s…

Grenzen aangeven

Een andere klant werd nogal eens aan de kant geduwd door haar paard. Toegegeven, het was ook wel een typetje Tanker. Toch bleek dat dit paard al vrij snel kon leren om netjes stil te staan, te wachten en afstand te bewaren. Bij de eigenaresse bleef dat echter een struggle.

Ze vroeg haar paard twijfelend of hij afstand wilde bewaren, waardoor dit niet het gewenste resultaat opleverde. In het dagelijks leven bleek ze het ook moeilijk te vinden om haar grenzen aan te geven. Ze wilde graag aardig gevonden worden en liet daardoor regelmatig over zich heen lopen.

Toen ze leerde dat duidelijkheid niet betekent dat je ook hard hoeft te zijn, lukte het haar steeds beter om grenzen aan te geven. Ze werd zich bewust van haar patroon en, zodra ze opmerkte dat ze iets toeliet dat ze eigenlijk niet wilde, durfde ze steeds vaker ‘nee’ te zeggen, zowel tegen haar paard als tegen mensen in haar omgeving.

Kijk in die spiegel!

Als je paard niet doet wat jij wilt, check dan altijd even bij jezelf in. Hoe voel jij je? En kun je je paard op dat moment geven wat hij nodig heeft? Als we ervoor open staan kunnen we ontzettend veel leren van onze paarden.

Dat is niet altijd even leuk, want het kan best confronterend zijn. Als je dit echter aan durft te kijken, dan zijn persoonlijke groei en een nog betere connectie met je paard (en mensen om je heen) gegarandeerd!