Paard dat in spiegel kijkt
Paard dat in spiegel kijkt Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Wat de omgang met je paard over je dagelijks leven zegt

Fun Opvallend

Coaching met paarden wordt regelmatig ingezet bij persoonlijke ontwikkeling. Paarden laten tenslotte haarfijn zien waar onze uitdagingen liggen en hoe we daarmee om kunnen gaan.

Coachen

Als je zelf een paard hebt, wordt je eigenlijk ook steeds gecoacht. En wat er tussen jou en je paard gebeurt, zegt ook heel veel over hoe jij in het dagelijks leven met andere mensen en situaties omgaat. Hoe bewust ben jij je van de spiegel die jouw paard je voorhoudt?

In veel gevallen speelt de eigenaar in ieder geval een grote rol bij de oplossing van het probleem. Want hoe kunnen we van onze paarden verwachten dat ze braaf alles doen wat wij van ze vragen, als we zelf niet lekker in ons vel zitten of gehaast zijn?

Een echte connectie met je paard ontstaat pas als je in connectie bent met jezelf en dat bewerkstellig je door regelmatig even bij jezelf in te checken. Voel je je goed genoeg om lekker te trainen of heb je niet de juiste mindset door bijvoorbeeld boosheid, angst of verdriet?

Zet je dan alsnog door of kies je ervoor om iets anders te gaan doen? Ook kan het ontzettend helpend zijn om te bepalen wat voor type mens jij bent en wat voor type jouw paard is. Waar liggen jullie uitdagingen?

Echte connectie

Ben jij een heel kordaat ‘Niet lullen maar poetsen’ type? En is je paard een meer introvert type, dat bedenktijd nodig heeft en baat heeft bij herhaling? Vind je paard dan niet te snel traag en ongehoorzaam. Misschien is hij wel in zichzelf gekeerd, omdat zijn eigenaar niet goed naar hem luistert.

Grenzen aangeven

Word je wel eens aan de kant geduwd door je paard? Check dan eerst of jij wel duidelijk je grenzen aangeeft, voordat je je paard de schuld geeft. Duidelijkheid hoeft niet altijd hard te zijn, maar kan wel veel invloed hebben op de verstandhouding die je met je paard hebt. 

Kijk in die spiegel!

Als je paard niet doet wat jij wilt, check dan altijd even bij jezelf in. Hoe voel jij je? En kun je je paard op dat moment geven wat hij nodig heeft? Als we ervoor open staan, kunnen we ontzettend veel leren van onze paarden.

Dat is niet altijd even leuk, want het kan best confronterend zijn. Als je dit echter aan durft te kijken, dan zijn persoonlijke groei en een nog betere connectie met je paard (en mensen om je heen) gegarandeerd!