angst
angst

Herkennen professionals stresssignalen bij het paard?

Nieuws

Afgelopen 7 tot en met 9 augustus vond de tiende International Equitation Science Conference plaats in Denemarken. Hier werd onder andere een onderzoek naar de interpretatie van stresssignalen van paarden gepresenteerd. De onderzoekers wilden weten of professionals de signalen van stress bij een paard onder het zadel herkenden zoals de signalen ons biologisch gezien vertellen.


Onderzoekers Carol Hall, Rachel Kay en Kelly Yarnell van de Nottingham Trent University dachten dat de stresssignalen in het gedrag van paarden onder het zadel, door professionals, dierenartsen, ruiters en instructeurs anders werden geïnterpreteerd dan bewijs uit de biologische wetenschap. In hun onderzoek vergeleken zij het herkennen van stresssignalen door professionals met hun eigen wetenschappelijke analyse van het gedrag van de paarden.

Video’s beoordelen


Het onderzoeksteam liet video’s zien aan twaalf professionals, waaronder vier instructeurs, vier ruiters en vier dierenartsen. De video’s toonden beelden van tien verschillende paarden die werden gereden in stap, draf en galop. Elk gereden paard kwam twee tot drie minuten in beeld. De professionals moesten de paarden beoordelen op de zeven prestatiepunten zoals gesteld door de FEI, namelijk ontspanning, energie, meegaandheid, soepelheid, vertrouwen, motivatie en blijheid.

Professionals versus wetenschappers


Ook de paardenwetenschappers analyseerden de beelden. Zij keken onder andere naar de positie van de oren, houding van de staart, beweging van de mond, het schuimen en de geluiden die de paarden maakten. Daarnaast analyseerden zij de hoofd-hals houding van de paarden, waarbij gekeken werd of het paard het hoofd voor of achter de loodlijn hield en hoe hoog het hoofd werd gedragen ten opzichte van het lichaam.

In de meeste gevallen beoordeelden de professionals de paarden met een hoge hoofdhouding negatief en die met een lage hoofdhouding positief. Dit was in tegenstelling tot de wetenschappelijke analyse, waar bij een lage houding van het hoofd ten opzichte van het lichaam juist meer stress gemeten werd. In de FEI regels staat dat de neus van het paard altijd voor de loodlijn moet zijn. De resultaten van dit onderzoek ondersteunen deze regel.

Stresssignalen worden niet goed herkend


Uit dit onderzoek kwam naar voren dat deze professionals de stresssignalen van paarden vaak niet goed herkenden. Over het algemeen kwamen de beoordelingen van de professionals namelijk niet overeen met de wetenschappelijke analyse.

Nu kunnen er op basis van dit kleinschalige onderzoek geen grote conclusies worden getrokken en kun je zeker niet zomaar generaliseren. Toch zijn de resultaten van dit onderzoek wel opmerkelijk te noemen.

Hoe denk jij daarover?