Voeding
Voeding Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Het belang van lijnzaadolie

Welzijn Opvallend Voeding Verzorging

We hebben vast allemaal wel eens gehoord dat je lijnzaadolie kunt gebruiken als aanvulling op het rantsoen van je paard. Bijvoorbeeld als de vacht van je paard wel wat meer glans kan gebruiken. 

Maar waarom zou je je paard nog meer lijnzaadolie geven en hoe belangrijk is het eigenlijk?

“Lijnzaadolie is voor veel paardeneigenaren niet weg te denken uit het rantsoen”, legt Hilde Dokter van ECOstyle uit. “Omega vetzuren zijn heel belangrijk voor het paard. Deze vetzuren zorgen ervoor dat het paardenlichaam zijn werk goed kan doen en je paard gezond blijft.”

Krijgen paarden deze omega vetzuren niet via het gras binnen?

“Paarden in het wild krijgen via hun voeding de juiste hoeveelheid omega vetzuren binnen. Vers gras bevat maar een kleine hoeveelheid olie, maar veel omega-3 vetzuren en een kleine hoeveelheid omega-6. Voor paarden die weinig gras krijgen en veel ruwvoer is het aanvullen van met name de omega-3 vetzuren dus heel belangrijk.”

Wat is het belang van omega vetzuren?

“Ook als je paard wel voldoende gras krijgt is het belangrijk dat hij een juiste hoeveelheid omega vetzuren binnenkrijgt. Het gaat hier vooral om de verhouding tussen de omega-3 en -6 vetzuren. Omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmend effect en stimuleren de weerstand en gezondheid van je paard. Als je je paard naar verhouding veel omega-6 vetzuren voert zorgt dit ervoor dat de omega-6 vetzuren een ontstekingsbevorderend effect geven.”

Waarom geen zonnebloemolie?

“De verhouding tussen de omega vetzuren is in beide oliën verschillend. Zonnebloem olie bevat veel omega-6. Zoals gezegd is dit ongunstiger omdat dit een ontstekingsbevorderend effect kan geven. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je paard via zijn krachtvoer al relatief veel omega-6 binnenkrijgt door de granen die hierin zitten. Omega-6 vetzuren hoef je dan ook niet snel aan te vullen.”

“Lijnzaadolie bevat daarentegen veel omega-3 vetzuren. De werking hiervan is te vergelijken met een krachtige antioxidant. Hierdoor wordt het rantsoen van je paard op de juiste wijze in balans gebracht. Je paard wordt er gezond van. Bijkomend voordeel is dat de vacht van je paard gaat glanzen. Ook wanneer je paard niet goed verhaart kan lijnzaadolie uitkomst bieden.”

Bron: Bit & Cap