1
1

De Kruising: New Forest Pony x Fries

Welzijn Opvallend Rassen

Het paard van Ariane Smit ziet eruit als een Fries, maar dan net een beetje anders. 

Dat komt doordat de vader van haar paard een kruising tussen een New Forest Pony en een Fries is. De moeder van haar nu 4-jarige merrie Angel is een volle Fries.

De Kruising:
New Forest Pony x Fries
Naam: Angel
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.55 m
Kleur: zwartbruinKleur van New Forest Pony

Ariane heeft haar paard nog maar net en weet niet of dit een bewuste kruising was, maar dat maakt haar natuurlijk niets uit. Wat haar in eerste instantie anders maakt dan een Fries is haar kleur. “Angel is bruin/zwart”, zegt Ariane. En verder is ze met haar ongeveer 1.55 m (nog) niet heel groot, maar met haar leeftijd kan ze natuurlijk nog groeien. Ariane denkt dat Angel de wat kleinere maat van haar vader heeft geërfd. “En de werkwilligheid en betrouwbaarheid heeft ze misschien ook als eigenschap van de New Forest meegekregen.”

Gangen van een Fries

Zoals hierboven al beschreven zie je voor de rest echt een Fries, ook als Angel loopt. “Ze heeft de gangen en de bouw van een Fries.” Ariane denkt daarom dat haar paard geschikt is voor dressuur. Ze wil er in de toekomst wedstrijden mee gaan rijden. “Ik doe nu nog niet zoveel met haar. Af en toe rijden we een rondje buiten en ik longeer haar, maar ze is nog jong en mag nog even baby zijn. Mijn doel is wel om haar verder te gaan trainen en ook op wedstrijd te gaan, want ze heeft echt uitstraling.”

Hoewel Ariane haar paard erg lief vindt, heeft Angel ook een onvriendelijke kant. Die komt naar boven als er mensen naar haar toe komen die ze niet eerder gezien heeft. “Voor ons is ze superlief, maar mensen die ze niet kent moeten uit de buurt blijven. Ze doet dan haar oren plat in haar nek en dreigt te bijten. Echt merriegedrag dus. Ze kan verder ook ontzettend bijdehand zijn en als ze iets niet wil, doet ze het gewoon niet en luistert ze niet. Maar over het algemeen wil ze heel graag voor je werken en leren.”

Vind je de kruising New Forest Pony x Fries een aanrader?

“Ik vind het zeker een aanrader, omdat mijn paard een superfijn karakter heeft en ik vind dat bruin met zwart wel gaaf. Haar koppie is ook net een  New Forest. Het is gewoon een geweldig beest.”

2
5
3
3-1