Boze merrie
Boze merrie Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Help! Mijn merrie is hengstig

Welzijn Opvallend

Een merrie kan soms een ware nachtmerrie zijn in de tijd dat de hormonen door haar lijf gieren. Gillen, plassen, tegen je been hangen en kribbig zijn. Opeens transformeert de anders zo kalme merrie zich tot een vervelende, hengstige heks. Hoe ga je hiermee om?

Hieronder enkele tips zodat jij het beste uit je merrie kan halen:

  1. De lichaamstemperatuur van een merrie stijgt rond de ovulatie. Blijf met behulp van een logboek of temperatuurkaart op de hoogte van de cyclus van jouw merrie. Zo plan je je wedstrijd op of juist om de hengstigheid heen.
  2. Leer jouw merrie niet te reageren op hengsten. Beloon haar uitvoerig wanneer ze zich goed gedraagt. Dit kan overigens wel problemen opleveren wanneer ze gedekt moet worden.
  3. Regumate Equine ook wel de ‘paardenpil’ genoemd bootst de werking van progesteron na en voorkomt hengstigheid. Met deze paardenpil kan de hengstigheid gereguleerd worden en kunnen gedragsproblemen tijdens de cyclus afnemen.
  4. Om een valse dracht na te bootsen kan een marmeren knikker in de baarmoeder worden aangebracht. Deze methode heeft echter wel als nadeel dat er een risico is op infectie en afstoting in de baarmoeder.
  5. Sommige supplementen bevatten werkzame bestandsdelen die ongewenst merriegedrag tegen kunnen gaan. Onder andere alfalfa, basilicum, rozemarijn, en kamille kunnen erg goed helpen.
  6. Als je merrie tegen het been in gaat, kun je hiermee omgaan door niet te knijpen en te duwen, maar haar voorwaarts te tikken. Leer haar te reageren op de prikkel en zorg dat je reactie krijgt.
  7. Is je merrie juist gevoeliger voor je hulpen tijdens haar hengstige periode? Gebruik kleinere of zachtere hulpen als ze gevoelig reageert.
  8. Wees flexibel in je aanpak van de training als je merrie hengstig is. Soms moet je haar de vraag net even iets anders stellen.
  9. In haar hengstige periode kan een merrie soms erg gespannen zijn. Vooral in de spieren achter het zadel. Een massage bij een erkend paardenmasseur kan hierbij uitkomst bieden.
  10. Kies zorgvuldig de weidegenootjes van je paard. Een merrie kan erg kribbig en gevoelig zijn voor andere paarden. Door een zorgvuldige keuze kan een hoop stress en eventuele verwondingen worden voorkomen.