voeren
voeren

Je paard voeren in een groep

Welzijn Voeding Opvallend

Staat jouw paard in een groepsstalling? Dan heb je vast al eens onderlinge ruzietjes gezien tijdens het voeren en het eten. Of heb je gemerkt dat de paarden lager in rang minder goed bij het eten kunnen. Wat kun je doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen?


Maak meerdere voederplaatsen

Ook al lijkt het dat één grote berg ruwvoer genoeg plaats biedt aan alle paarden in de groep, toch kunnen de dominantere paarden het de onderdanige paarden behoorlijk lastig maken. Als je wat extra voederplaatsen maakt, kan iedereen rustig eten.

Zorg voor voldoende ruimte

Als paarden in een groep staan is het erg belangrijk dat iedereen voldoende ruimte heeft om te bewegen en uit te wijken. Zorg rondom de voederplaatsen voor voldoende ruimte om te staan en weg te kunnen.

Voorkom frustratie bij slowfeeders

Slowfeeders kunnen soms frustratie opleveren, bijvoorbeeld door een te kleine maaswijdte als ze er nog niet helemaal aan gewend zijn. Voer op meerdere plekken ook gewoon hoopjes hooi, begin met een grotere maaswijdte of zorg voor minstens één slowfeeder per paard.

Krachtvoer? Zet je paarden apart

Krachtvoer is (meestal) afgestemd op de specifieke behoeften van je paard. Als je je paard apart zet, kun je goed overzicht houden of hij of zij wel de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Ook zorg je zo voor meer rust en voorkom je schrokken en te gulzig eten. Als je de paarden in de groep laat staan tijdens het voeren, heb je kans dat de dominantere paarden het meeste voer opeten.
Om het apart zetten sneller te laten gaan, kun je alle paarden op een vaste plek eten geven. Zo leren ze een vaste routine en je zult zien dat ze binnen de kortste keren al op hun plek staan als jij eraan komt!
Vind je apart zetten niet handig of heb je er simpelweg geen plek voor? Dan zou je ook voederzakken kunnen gebruiken. Dat zijn een soort dichte graaskorven die je om het hoofd van je paard doet met het voer erin. Als de paarden uitgegeten zijn doe je de voederzakken weer af.

Heb jij nog handige tips? Vul ze dan vooral aan in de reacties!

Bron: Natuurlijk Paarden
hooi-eten-groep