vliegen
vliegen

15 veilige manieren om vliegen af te weren

Welzijn Verzorging Veterinair

Geen paardeneigenaar die er blij van wordt: vliegen. Deze vervelende beesten komen in verschillende vormen voor; zo heb je bijvoorbeeld kleine steekvliegen, dazen en horzels. Er zijn natuurlijk diverse chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar, maar deze kunnen soms nog schadelijker zijn dan de vliegen zelf! Zo kun je in veel chemische middelen het werkzame bestanddeel permethrin vinden, wat zeer giftig is voor bijen en andere nuttige insecten.

Wat kun je dan wel doen tegen vliegen? Hieronder lees je 15 veilige manieren om vliegen te bestrijden:

 1. Natuurlijke vliegenspray

Er zijn genoeg recepten te vinden voor DIY-vliegensprays waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Hier kun je trouwens lezen wat dierenarts Annemarie Kroekenstoel te zeggen heeft over zelfgemaakte vliegensprays!

 1. Vliegwerende planten

Goudsbloemen en geraniums kunnen helpen om vliegen op afstand te houden. Let wel op dat je alleen de paardveilige varianten neemt als je ze rondom de wei of paddock wil planten: Calendula officinalis en Geranium maculatum.

 1. Maaien!

Houd je weides kort: irritante steekbeesten houden van lang gras.

 1. Mest-management

Dit is een belangrijke: als je de stallen, paddocks en weides zo mestvrij mogelijk houdt, houd je ook vliegen op afstand. Mest is namelijk een belangrijke voedselbron én broedplaats voor allerlei soorten vliegen. Zorg ook dat de mesthoop in de zomer regelmatig wordt afgevoerd.

 1. Een vliegenval

Gebruik een (zelfgemaakte) dazenval om deze nare beesten te slim af te zijn!

 1. Een ventilator

Een ventilator op stal houdt de lucht in beweging en houdt daardoor vliegende insecten weg.

 1. Biologische bestrijding

Wist je dat je tegenwoordig insecten kunt kopen die vliegenlarven eten? Een rondje Google kan je meer leren over deze biologische vliegenbestrijding.

 1. Supplementen

Je kunt overwegen om supplementen te gaan voeren zoals knoflook (niet teveel!) of appelazijn. Er bestaat ook nog iets dat diatomeeënaarde, oftewel kiezelgur, heet en bijgevoerd kan worden om vliegen op afstand te houden.

 1. Vliegenmaskers

Bescherm de ogen en het hoofd van je paard met een masker. Vliegen eten namelijk graag van de afscheiding die afkomstig is uit paardenogen (ieeel!).

 1. Vliegenbeenbeschermers

Wist je dat er ook beenbeschermers beschikbaar zijn van hetzelfde stofje als een vliegenmasker? Deze beenbeschermers kunnen een optie zijn als jouw paard maar blijft stampen en slaan op de wei.

 1. Vliegendekens

Deze dekens zijn bij de meeste paardeneigenaren wel bekend en kunnen in de zomer voor een hoop verlichting zorgen.

 1. Vecht tegen vocht

Vliegen leggen graag hun eitjes in een vochtige omgeving. Nat stro, afgemaaid gras en plasjes water zijn voor vliegen een paradijs. Geef ze geen kans en maak jouw stalling zo onaantrekkelijk mogelijk voor ze!

 1. De natuurlijke look

Het haar van je paard is een natuurlijke bescherming tegen stekende vliegen: je kunt dus overwegen de staart, manen en sokken van je paard zo lang mogelijk te laten.

 1. Borstelen is niet altijd beter

Ja hoor, je paard heeft zich weer eens smerig weten te maken. Maar die laag modder of stof is de ideale bescherming tegen vliegen, dus als je niet per se hoeft te rijden, kun je misschien overwegen om een keertje niet te borstelen!

 1. Kippen!

Kippen zijn gek op vliegen en hun larven. Overweeg dus de aankoop van een aantal scharrelkipjes en krijg als bonus een lekker eitje!

Bit & Cap / Horse Network