schuilstal
schuilstal

Tips voor een goed stalklimaat

Welzijn Opvallend Verzorging

Veel paarden in Nederland worden in een stal gehouden, meestal meer dan 20 uur per dag. Omdat je paard zoveel tijd doorbrengt in zijn stal, is het wooncomfort essentieel om het welzijn van je paard te waarborgen. Hieronder wordt samen met dierenarts Vivianne van Leeuwen besproken wat je wel en niet moet doen om een fijne paardenstal te creëren.

Ligcomfort

Dierenarts Vivianne van Leeuwen vertelt dat de afmetingen van een paardenstal wettelijk zijn vastgelegd, minimaal 10m2. Ze vervolgt: “Daarnaast kun je zelf bepalen of je paard een prettige ondergrond heeft. De meeste paarden hebben de voorkeur voor stro boven zaagsel. Om te bepalen of er genoeg bodembedekking in de stal ligt, kun je zelf de ‘knie-test’ doen. Je moet zelf op je knieën kunnen vallen in de stal, zonder pijnlijke knieën over te houden. Deze test kun je ook uitvoeren bij een potstal. Een potstal is alleen goed wanneer je daar op ieder moment van de dag op je knieën kunt vallen, zonder daar een natte broek aan over te houden.”

Stalklimaat

Ook het stalklimaat van je paardenstal is erg belangrijk. Je kunt hier zelf scherp op zijn door bijvoorbeeld te kijken naar de spinnenwebben. Vivianne legt uit: “Wanneer je aan de ene kant van de stal veel spinnenwebben hebt en aan de andere kant niet, dan heb je geen goede ventilatie of het tocht. Om een goede ventilatie te hebben en tocht te voorkomen moet de uitlaat voor stallucht ongeveer twee keer zo groot zijn als de inlaat, anders is de luchtstroom haast niet te sturen, anders dan met mechanische ventilatie. Behalve wanneer de wind vol op een van de twee openingen staat. Maar, wind in de stal is niet perse tocht.”

Hoe schadelijk is ammoniak?

De reden dat de stal goed geventileerd moet worden is de ammoniak die wordt geproduceerd. Vivianne vertelt wat ammoniak doet voor de gezondheid van mens en dier: “Ammoniak is veruit het meest schadelijk voor de slijmvliezen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de oogslijmvliezen en de luchtwegen. De meeste kwalen door ammoniak die ik zie, zijn long en oogproblemen.”

Hoe je de ammoniak concentratie in stallucht kunt verminderen weet Vivianne ook: “Wanneer je zorgt voor goede drainage, goede ventilatie, een schone stal en een mestopslag ver genoeg van de stal zal de ammoniak geur minder worden.”

Staltemperatuur

Vivianne vervolgt: “Omdat er in warme vochtige stallen meer ammoniak wordt geproduceerd, hebben paarden het liefst een koele stal. De optimale temperatuur op een stal is voor een sportpaard tussen de 10 en 15°C, maar voor fokmerries ligt deze temperatuur lager en voor veulens hoger.”

Licht

Tot slot kaart Vivianne het belang van licht aan: “Licht is noodzakelijk voor een aantal processen in het paardenlichaam. Denk daarbij aan het op gang komen van de rui en de aanmaak van vitaminen. Je kunt zelf testen of er genoeg licht is, je moet met gemak en gestrekte armen de krant kunnen lezen in de stal. Daglicht is het meest aangenaam voor paarden en verzorgers en verdient dus de voorkeur boven kunstlicht.”

Bron: Bit & Cap