wellness
wellness

8 x Wellness voor je paard

Welzijn Verzorging Horsemanship

Zijn hoofd zakt, zijn oren hangen opzij, de kin wordt zacht en de ogen gaan dicht. Dan geniet je paard. Maar wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat hij deze staat bereikt? Etholoog Marc Pierard geeft tips voor elke dag een beetje meer wellness en ontspanning.

Welness en welzijn

  1. Welzijn komt voor wellness. “Een masseur heeft geen zin als je paard buikpijn heeft, omdat hij te weinig ruwvoer krijgt.”
  2. Bevestig een kokosmat, grote borstel of bezem op borst- of bilhoogte tegen de stalwand, zodat het paard zichzelf lekker kan krabbelen en schuren.
  3. Sommige Franse paardenhouders hangen plastic flessen boven de stal met daarin een prop watten die doordrenkt is met essentiële oliën van kaneel, tijm, lavendel, sinaasappel en kruidnagel. In de flessen zijn gaten gemaakt zodat de geur verspreidt.
  4. Leg het hooi eens niet op een plaats, maar verdeelt het over drie kleinere porties. Doe dit ook op stal, want het ‘lopen’ van hoopje naar hoopje lijkt op het natuurlijke foerageren. Het is helemaal ideaal als het hooi van diverse leveranciers komt, wan een andere samenstelling biedt andere smaakjes. ,,Je kunt het krachtvoer ook door de hooihoopjes mengen. Dat houdt het paard lekker bezig.”
    [caption id=”attachment_1511” align=”alignright” width=”300”] “Neem de tijd en praat tegen je paard. Krabbel, aai en wrijf hem”, aldus Marc Pierard[/caption]
  5. Een fraai uitzicht doet goed, dus maak de ramen van de stal regelmatig schoon. Een extra raam is nog mooier. Misschien eentje met een uitkijk op de binnenplaats of de weide. Of plaats er eentje in de tussenwand, zodat je paard zijn buurman ziet.
  6. Staat de radio aan op stal? Je paard vindt klassieke of country muziek rustgevender dan de top 40. En zet de radio zachtjes, zijn oren zijn tien keer beter dan de jouwe.
  7. Leg een rolplaats aan in de wei. Haal het gras op die plek weg en meng wat witzand door het zwarte zand.
  8. “Krabbel, aai en wrijf je paard, elke keer als je zijn stal binnengaat. En als je rijdt! Overvraag hem niet en dump hem na het rijden niet zomaar in de stal. Neem de tijd en praat tegen hem. Dat verbetert jullie relatie en beïnvloedt de perceptie van het paard op een positieve manier. Ook dat is wellness.”
kroelen wrijven stal interactie
rollen wei zand