zadels
zadels

Vijf manieren om diefstal van je zadel tegen te gaan

Welzijn Hanarchement Opvallend

We hebben het allemaal wel eens gehoord of meegemaakt: een zadel dat ineens verdwijnt of zelfs een compleet leeggeroofde zadelkamer op je pensionstal. Diefstal van je zadel kun je helaas nooit helemaal tegengaan, maar met deze tips kun je het potentiële inbrekers in ieder geval een stuk moeilijker maken.

1. Een goed slot OP je zadelkamer of –kast

Misschien een open deur, maar er zijn nog genoeg zadelkamers die ‘s-nachts niet op slot gaan. Dit maakt het voor inbrekers natuurlijk wel heel makkelijk om hun slag te slaan. En vergeet ook overdag niet, vooral bij grotere stallen. Denk maar eens aan een drukke zaterdag, kan er bij jou op stal iemand ongemerkt naar de zadelkamer lopen?

2. Een goed slot IN je zadelkamer of –kast

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat iemand vergeet om de zadelkamer op slot te doen of dat een inbreker koste wat kost binnen wil komen. Ook daar kun je wat aan doen! Er zijn bijvoorbeeld zadelsteunen te koop met een ingebouwd slot. Zo zorg je dat jouw zadel in ieder geval minder voor het grijpen ligt.

3. Alarmsystemen en camera’s

Je kunt voor relatief weinig geld een alarmsysteem kopen. Het alarm gaat dan bijvoorbeeld af als de deur open gaat terwijl het alarm er nog op staat, of als iemand over de drempel loopt. Je kunt een telefoonnummer instellen van de persoon die gebeld moet worden bij diefstal. Camera’s zijn een wat duurdere optie, maar maken het voor dieven heel erg onaantrekkelijk om een kansje te wagen in jullie zadelkamer.

4. Identificatienummers voor je zadel

Veel zadels hebben een identificatienummer. Als je een zadel wil kopen en je vertrouwt het zaakje niet helemaal, kun je dus zien wie de echte of vorige eigenaar was en of het zadel mogelijk gestolen is. Heeft jouw zadel dit niet? Je zou ook zelf een soort identificatienummer of merkje kunnen (laten) maken voor je zadel. Dit maakt het voor dieven een stuk minder aantrekkelijk om zadels te stelen.

5. Tracking devices

GPS tags voor je portemonnee, sleutels en hond, waarom dan niet voor je zadel? Er zijn verschillende ‘tags’ of ‘chips’ te koop die je vast kunt maken aan je kostbare of dierbare spullen. Is je zadel gestolen? Met het bijbehorende tracking device of zelfs een app op je telefoon kun je je zadel daarna weer opsporen.

Hoe is dat bij jou op stal geregeld? En heb jij nog tips om diefstal van je zadel tegen te gaan?

Bron: Horsenation

937013