overgangen
overgangen

Het geheim achter de perfecte overgang

Training Dressuur Opvallend

Of je nu een dressuurproef voor een strenge jury rijdt of gewoon thuis aan het trainen bent, je kunt niet om overgangen heen. We rijden ze regelmatig, maar hoe doe je dit nou precies? Met deze tips kom je weer een stap dichterbij het rijden van de perfecte overgang.

Balans

Het rijden van overgangen is de perfecte training voor je paard om beter in balans te komen. Van nature draagt een paard 60% van zijn gewicht op zijn voorhand. Wanneer je versnelt en een overgang naar draf of galop maakt, zal een paard nog meer gewicht op zijn voorhand gaan dragen. Dit wil je eigenlijk voorkomen, je wilt dat hij zijn gewicht op de achterhand gaat dragen. Door veel overgangen te rijden, wordt de achterhand van je paard sterker. Hierdoor zullen de overgangen zelf uiteindelijk ook beter en vloeiender gaan.

Ritme

De laatste pas van je eerste gang moet actief voorwaarts zijn en de eerste stap van je tweede gang moet dezelfde activiteit en lengte hebben als de komende passen. Ga je van draf naar stap, dan rijd je de laatste draf pas dus actief naar voren en zodra je stapt, stap je gelijk in een vast ritme door. Dit maakt de overgang vloeiender.

Reactie

Je paard moet altijd allert zijn op beenhulpen, zeker bij overgangen naar voren. Wanneer je een beenhulp geeft, moet je paard binnen één pas reageren om de overgang vloeiend en op het juiste moment te rijden. Vergeet niet je paard ruimte te geven met je hand, om ook daadwerkelijk voorwaarts te gaan.

Denk voorwaarts

Blijf voorwaarts denken, ook wanneer je een overgang terug rijdt. Gebruik je gewicht en wees zacht met je handen. Door je gewicht te gebruiken om terug te rijden en zacht te zijn in de mond van je paard, trek je je paard niet in eens op de rem. Hierdoor voorkom je dat je paard op zijn voorhand valt tijdens het maken van de overgang.

Bron: Equo / Bit & Cap