Jonge paarden
Jonge paarden Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

De voor- en nadelen van een jong paard

Training Opvallend

Ga je een nieuw paard kopen en twijfel je tussen een jong of een wat ouder paard? Hieronder volgen voor- en nadelen van jonge (onervaren) paarden. Succes met je keuze!

Je kunt ze alles aanleren zoals jij dat graag wilt

Jonge paarden moeten alles nog leren. Dit is dus jouw kans om je paard precies zo op te leiden zoals jij dat graag wilt.

Ze leren snel

Omdat jonge paarden vaak nog nieuwsgierig en leergierig zijn, kunnen ze vaak snel vooruitgang boeken. Het is een heel leuk proces om je eigen paard iedere week weer nieuwe dingen te leren.

Verkeerde dingen aanleren

Het moeilijke aan het opvoeden van een jong paard is dat ze ook snel verkeerde dingen aanleren. Wanneer je nog geen ervaring hebt met het opvoeden van een jong dier is het aan te raden om hulp te vragen aan iemand die hier al wel ervaring mee heeft.

Rustig opbouwen

Ook al is het nog zo verleidelijk, de training van een jong paard moet je rustig opbouwen. Wanneer je te snel te veel wilt doen, kan het juist mis gaan in de opvoeding. Zie de opvoeding als de basis voor het verdere leven van je paard.

Puberen

Net zoals tieners gaan ook paarden op een bepaalde leeftijd puberen. Ze kunnen je uitproberen of wat vervelende streken uithalen. Bereid je hier op voor en grijp consequent in, zodat je paard ook weet wat wel en niet kan.

Je weet niet precies wat je paard kan

Het is altijd een verrassing hoe ver je kunt komen in de sport met een paard. Maar zeker wanneer je een jong paard gaat opleiden, is het maar de vraag hoeveel aanleg je paard heeft voor een bepaalde tak van sport. Gelukkig kan ieder paard ver komen met de juiste opleiding!

Bron: Bit & Cap