opstijgen
opstijgen

Opstapproblemen en tips

Training Opstijgen Opvallend

Op je paard stappen is iets waar je misschien niet vaak over nadenkt. Maar helaas is het niet altijd zo vanzelfsprekend. Jonge paarden kunnen nog wat angst hebben bij het opstappen en oudere paarden kunnen soms door pijn ongemak aangeven bij het opstappen. Hieronder staan tips om het opstappen tot een succes te maken.

Tip 1

Het lijkt logisch om in het midden van je paard te gaan hangen bij het opstappen. Maar zeker bij jonge paarden is het beter om meer naar de manenkam toe te hangen.

Tip 2

Wanneer je paard wegloopt tijdens het opstappen, kun je je paard met z’n neus in de hoek van de bak stilzetten zodat weglopen eigenlijk geen optie meer is.

Tip 3

Gebruik altijd een krukje tijdens het opstappen. Zeker wanneer je paard een gevoelige rug heeft kan een krukje een goede oplossing zijn. Maar het is nog beter om een krukje te gebruiken om eventuele rugproblemen te voorkomen.

Tip 4

Wanneer je paard blijft lopen tijdens het opstappen kun je je paard een aantal passen achterwaarts laten gaan. Op deze manier leert je paard dat het niet leuk is om weg te lopen, want dan staan er een passen achterwaarts tegenover.

Tip 5

Wees lief voor je paard, geef een paar klopjes aan de andere kant van de schoft. Leg je been zachtjes over je paard heen. Kortom, maak het zo fijn mogelijk voor je paard.

Succes!

Bron: Bit & Cap