Bakregels
Bakregels Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Voorrangsregels in de rijbak

Training Dressuur Manege Opvallend

Op de openbare weg in het verkeer gelden verschillende voorrangsregels. Ditzelfde geldt ook in de rijbak. De regels leer je al bij je eerste paardrijlessen, maar hoe zat dat ook alweer met alle regels? Hier staan ze nog eens op een rijtje!

Binnenkomen van de bak

Bij het betreden van de bak is het belangrijk om ‘deur vrij’ te roepen. Het is wel de bedoeling om even te wachten op een reactie, zodat je zeker weet dat je veilig naar binnen kan gaan zonder botsingen. 

Stilstaan op de middenlijn

Eenmaal in de bak moet je je paard nog aansingelen, beugels op maat maken of op- en afstijgen. Doe dit op de A-X-C lijn zodat je andere ruiters, die aan het rijden zijn, niet in de weg staat. 

Stilstaan in de hoek

Indien je moet stil staan in de hoek van de bak, om bijvoorbeeld je jas uit te doen of spullen weg te leggen, vraag dan eerst ‘hoek vrij’. Op deze manier is iedereen op de hoogte dat jij in de hoek stil staat. Probeer dit wel snel te doen zodat mederuiters weer de hoeken kunnen gebruiken voor oefeningen. 

Stappen

Stappen doe je altijd op de binnenhoefslag. Ruiters kunnen daardoor hun oefeningen blijven uitvoeren op de hoefslag. Als je in- en uitstapt heb je nooit voorrang.

Linkerhand

De ruiters die rijden op de linkerhand hebben voorrang op de hoefslag. Dit geldt voor zowel de gangen draf als galop.

Snellere gang

De ruiters die in een snellere gang rijden hebben voorrang op de langzamere gang. Dit is geldig wanneer er op dezelfde hand wordt gereden.

Zijgangen

De zijgangen hebben voorrang op andere ruiters. Dit geldt ook voor de hoefslag!

Figuren

Ruiters die een figuur aan het rijden zijn, zoals bijvoorbeeld een volte of gebroken lijn, hebben voorrang.

Uiteraard zijn er ook fatsoenregels. Eis niet je voorrang op en snijdt elkaar niet af. Ieder paard reageert anders wanneer er anderen in de bak zijn. Uiteindelijk rijden we allemaal voor ons plezier en trainen we allemaal even hard! Communicatie is de sleutel tot succes. Meldt elkaar wanneer je paard reageert op bepaalde geluiden of dat je paard naar andere paarden kan trappen.

Tot slot een oud gedichtje om de regels goed te onthouden:

Al wie zich in de baan wil wagen,
dient dit vooraf beleefd te vragen
.

Wie zijgang rijdt heeft vrije baan,
wie stapt moet naast de hoefslag gaan.

Wie links rijdt, heeft de meeste praats,
Wie rechts rijdt, maakt voor de ander plaats
.

Rijdt veel, praat weinig en tot besluit
Kom tijdig, en ga op tijd er uit...