tegenlicht, schaduw, interactie, amazone, paard, foto ARnd
tegenlicht, schaduw, interactie, amazone, paard, foto ARnd Even geen zin...

Hoe zeker ben jij van je ruitervaardigheden?

Training Mental Coaching Monya Spijkhoven Opvallend

Twijfels zaaien tweedeling. Tussen iets wat je heel graag wilt en dat stemmetje dat zegt dat je het niet kunt. Dit maakt dat je voor een paard niet altijd duidelijk bent. Twijfelen aan jezelf is niet slecht, het is gewoon niet altijd effectief. 

Om echt te genieten en te bouwen aan een vertrouwensvolle connectie met je paard is het belangrijk dat je jezelf neemt zoals je bent. Een paard vraagt niet om perfectie, een paard vraagt wel om authenticiteit.

Wat zegt Wikipedia over authenticiteit: “De mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks externe krachten en invloeden.”

4 tips

  1. De ruiters waar jij jezelf mee vergelijkt, vergelijken zichzelf ook met anderen

Ook al lijkt het vaak alsof ruiters die alles lijken te kunnen dat niet doen. Maar ook die ander heeft worstelingen, uitdagingen en onzekerheden. Ook al zie je die niet aan de buitenkant. Wat je ook denkt, alles is relatief. Er zijn altijd ruiters die getalenteerder, succesvoller, rijker, populairder of gelukkiger zijn.

Tip: Dat ruiters verschillend zijn is geen reden tot zelftwijfel. Je bent namelijk geen strijd aan het voeren met de ruiters om je heen.

Je gedachten kunnen je leugens vertellen

Wat je denkt is lang niet altijd wat er daadwerkelijk is. Je gedachten kunnen je van alles wijsmaken als je niet uitkijkt. Aandacht geven aan negatieve gedachten is uitputtend en ongezond. Je kunt zelf kiezen of je deze gedachten gelooft of niet. Jij bent namelijk niet je gedachten.

Tip: Je kunt altijd een nieuwe gedachte kiezen: ”Ik merk dat ik twijfel aan mezelf, maar ik weet dat dat onzin is. Ik ben goed genoeg, ik kan dit en ik ga dit gewoon doen. Misschien maak ik fouten, misschien gaat het geweldig – het maakt niet uit.”

Er zit meer goeds dan fouts in jou

Juist als je boos, gefrustreerd, teleurgesteld of angstig bent, steken twijfels de kop op. Misschien kunnen wat dingen aan jou wel wat verbetering gebruiken, niemand is DE perfecte ruiter. Maar er is altijd meer goed, dan fout aan jou. Al is het maar het ‘simpele’ feit dat je wilt leren. Jij bent goed zoals je bent. Ook als je niet de beste bent.

Tip: Je kunt zelftwijfel verminderen door je gedachten over jezelf minder serieus te nemen.

Richt je op hoe ver je al bent, i.p.v. op hoe ver je nog moet

Het lijkt soms makkelijker om je op het negatieve te richten dan op wat er verder nog is. Een van de grootste mindfucks in het leven is dat we zo gericht zijn op succes en ‘slagen’, dat we ons ook snel tekort voelen schieten.

Tip: Wat je soms vergeet is dat je intussen al veel hebt bereikt. Richt je dus niet op wat er onderweg misging, richt je op het feit dat je onderweg bent.

Twijfelen aan jezelf kan heel vervelend zijn, maar het is daarnaast ook heel menselijk. Je mag echt wel eens twijfelen en jezelf dit ook toestaan zonder dat je je hier direct tegen verzet. Twijfel kan heel gezond zijn en je met beide benen op de grond houden. Kritisch naar jezelf kijken zorgt er ook voor dat je kunt reflecteren, het leert je meer over jezelf en je interactie met je paard.

Het mag echter niet de hoofdmoot van je gedachten worden. Zorg er daarom voor dat je bewust blijft genieten en alles in perspectief blijft zien. Daar bewijs je jouw paard een gunst mee!

Bron: Bit & Cap