Mentale training
Mentale training Inga Wolframm

Mentale training, hoe belangrijk is dat?

Training Mental Coaching Opvallend

“Amateurruiters besteden veel tijd aan de training van hun paard, terwijl de focus op jezelf als ruiter minstens zo belangrijk is”

“Topruiters besteden veel tijd aan mentale training. Dit krijgen ze vaak mee als ze in een kader zitten. Helaas besteden ‘amateurruiters’ weinig tot geen aandacht aan mentale training, terwijl zij hier net zoveel of misschien wel meer baat bij hebben”, vertelt onderzoeker, sportpsycholoog en auteur Dr. Inga Wolframm.

“Uit mijn eigen onderzoeken is meerdere keren naar voren gekomen dat topruiters hun mentale vaardigheden beter voor elkaar hebben. Nu hebben ze daar A) betere toegang tot, maar B) zonder die mentale vaardigheden waren ze überhaupt nooit aan de top gekomen. Je moet onder druk kunnen presteren. Op topniveau rijden krijg je niet voor elkaar zonder goede mentale vaardigheden.”


Inga Wolframm

Vaardigheden

Onder veel ruiters bestaat de gedachte dat mentale training pas nodig is als je helemaal bovenaan rijdt. Maar het is juist andersom: zonder die mentale training kom je niet bovenaan. Begin direct met het trainen van mentale vaardigheden. Ook als je een B-proef rijdt of nog geen wedstrijden rijdt. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, naar ieders wens en portemonnee. Je kunt cursussen volgen bij de KNHS, individuele trajecten aangaan, je kunt boeken of dvd’s kopen of op internet informatie zoeken.

Een belangrijk punt is bijvoorbeeld: goede doelen stellen. Richt je niet op doelen waar je zelf geen invloed op hebt, zoals: ik wil eerste worden en een prijs winnen. Richt je op doelen als: ik wil een rustige proef rijden. Probeer te ontspannen door technieken als ademhaling en visualisatie. Dat laatste heeft Wim Ernes in zijn tip al erg goed uitgelegd. Probeer geen aandacht te besteden aan andere ruiters of juryleden. Hier kun je aan werken door middel van concentratietraining, dit zal je echt helpen in je proef of parcoursje. Werk ook aan zelfrespect. Praat jezelf niet in de put. Ruiters zijn vaak erg kritisch op zichzelf. Als jij al aan jezelf twijfelt is de kans groot dat het niet goed gaat.

Het is heel belangrijk dat je in je training veel aandacht besteed aan mentale vaardigheden. Train jezelf net zoveel als je je paard traint. Je kunt niet op wedstrijd gaan en dan pas de tips toepassen. Dat werkt niet, je moet er op trainen. Hoe eerder je ermee begint, hoe meer baat je erbij hebt.”

131111807_ABFweb
111102176_ABFweb