170213040_ABFweb
170213040_ABFweb

5 Tips voor een goede wedstrijdvoorbereiding

Training Mental Coaching Opvallend

Je hebt hard getraind en morgen heb je een wedstrijd. Het is vaak handig om al een aantal dingen de dag voor de wedstrijd te doen. Zo heb je op de wedstrijddag zelf rust en genoeg tijd om de belangrijkste zaken af te handelen. Wij geven je vijf tips voor een goede wedstrijdvoorbereiding.

1. Leg al je spullen klaar

Leg de dag voor de wedstrijd alvast alle spullen klaar die je nodig hebt en mee moet nemen. Zo zorg je ervoor dat je niet snel iets vergeet. Moet je de volgende dag vroeg weg en wil je nog meer tijd besparen in de ochtend? Leg dan alvast alle spullen in de auto of zadelkamer van je trailer. Denk er dan wel aan om deze op slot te doen zodat je zeker weet dat je spullen er de volgende ochtend nog in liggen! Ben je bang dat je alsnog iets vergeet? Gebruik dan een handige inpaklijst!

2. Was je paard alvast

Wanneer je pas ‘s avonds een wedstrijd hebt kun je ook prima je paard dezelfde dag nog wassen, maar moet je al in de ochtend rijden dan is het handig om je paard de avond van te voren alvast te wassen. Zo weet je zeker dat hij op tijd weer droog is. Gebruik een shampoo speciaal voor paarden om de huid en vacht van je paard zo goed mogelijk te ondersteunen. Gebruik daarnaast wat antiklit in de manen en staart van je paard om er de volgende dag gemakkelijk door heen te komen met een kam. Pas wel op met antiklit op de plek waar je zadel komt te liggen, het kan zijn dat je zadel hierdoor gaat schuiven omdat de vacht van je paard glad wordt van de antiklit ;) .

3. Check het weerbericht

Om echt optimaal voorbereid op pad te gaan is het handig het weerbericht nog eens te bekijken. Misschien is het bijvoorbeeld wel verstandig om extra water voor je paard (en jezelf) mee te nemen en een vliegendeken. Of heb je juist een extra deken nodig vanwege de koud.

4. Oefen je dressuurproef

Ga je naar een dressuurwedstrijd? Dan is het handig om je proeven nog een keer te oefenen of in ieder geval goed door te lezen. Ondanks dat iemand de proeven aan je voorleest, is het toch handig dat je weet wat er gaat komen. Zo kun je de oefeningen tijdens de proef beter voorbereiden.

5. Pas je training aan

Dit is iets wat erg verschilt per paard. Sommige paarden presteren het best wanneer zij de dag voor een wedstrijd een flinke work out hebben gehad, een ander presteert het best na een ontspannende buitenrit of een rustige longeersessie. Probeer eens een aantal verschillende trainingen uit met je paard en kijk wanneer hij de volgende dag het fijnst is om te rijden. Deze training kun je dan voor je wedstrijd gebruiken om je paard zo optimaal mogelijk voor te bereiden.

Bron: Bit & Cap