Handen
Handen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Tips voor een stillere hand

Training Dressuur Opvallend

Een mooie stille hand. Er is al zoveel over geschreven, maar nooit genoeg! Een goede handhouding en een mooie stille hand zijn zeer belangrijk. En daarom kun je nooit genoeg tips krijgen. We zetten tien tips voor een goede handhouding op een rijtje:

1. Draag handschoenen Handschoenen staan niet alleen mooi: ze hebben ook een functie. Met rijhandschoenen heb je een betere grip op de teugels.

2. Geef met je handen Misschien is dit wel het moeilijkste dat je als ruiter moet leren: geven met je handen. Het is een kwestie van gevoel. Je kunt goed geven niet echt zien. Maar aan de reactie van het paard zul je het wel merken. Zo zal hij ronder en vloeiender gaan lopen.

3. Geef niet te veel Geef de teugels niet uit handen. Houd altijd enigszins contact, of je nu met lange of korte teugel rijdt. Effectief contact kan je paard helpen om in balans te blijven.

4. Houd je handen bij elkaar Het is veel prettiger voor je paard als je je handen dicht bij elkaar houdt. Dat voelt prettiger aan in de mond.

5. Houd je duimen omhoog Eigenlijk gaat het niet om die duimen, hoor. Maar houd ze maar wel omhoog. Je zet dan namelijk vanzelf minder kracht op de teugels en je hebt meer controle over je armen.

6. Ondersteun je lichaamshulpen met je handen Soms moeten je handen de andere hulpen die je geeft ondersteunen. Laat je handen één worden met de andere hulpen. Dan geef je een duidelijk signaal naar je paard.

7. Zorg voor een onafhankelijke hand Het omgekeerde is ook waar: een goede hand kan volledig onafhankelijk van andere hulpen zijn. De hand volgt dan niet de andere hulpen, maar blijft neutraal. Je hebt dan een mooie stille hand.

8. Speel piano Iedereen die piano speelt, weet dat je dat licht en delicaat doet. Je kan wat meer of wat minder uitoefenen en die druk lang of kort laten aanhouden. Het is een kwestie van aanvoelen: weten wat je paard wanneer nodig heeft. Maar als je het eenmaal door hebt, kun je je vingers laten dansen met de mond van je paard.

9. Denk niet met je handen Als je handen ‘denken’ betekent dat dat ze een beetje passief en langzaam zijn. Ze reageren, maar ze zijn niet proactief. Dan hobbel je altijd achter de beweging aan. En alles wat je met je handen doet, duurt te lang. Niet doen! Ontwikkel handen die niet denken. Het zal veel concentratie en tijd kosten, maar het is mogelijk. En je paard zal je dankbaar zijn.

10. Verander je handhouding steeds maar een beetje Als je handen in de juiste positie zijn, verandert hun houding constant een heel klein beetje. Ze gaan mee in de beweging van het paard, maar het lijkt alsof ze helemaal niets doen. Je ziet niets! En dat is juist goed.

Bron: Horselistening.com.