Weide
Weide Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Wat te doen als je niet meer kunt rijden?

Training Afscheid

Een oude wijsheid onder mensen die al lang paarden houden: uiteindelijk worden ze allemaal wel een keer kreupel. Gelukkig is de meeste kreupelheid maar van korte duur en herstelt het paard. Maar wat zijn de opties als je paard permanent kreupel blijkt?

Of een chronische aandoening nu vordert tot een ernstige handicap of je paard lijdt aan een blessure na een ongeluk, een kreupel maar verder gezond paard zorgt altijd voor een hartverscheurend dilemma.

Vraag jezelf het volgende af:

  • Als je paard kreupel loopt of beweegt op een onnatuurlijke manier, heeft hij pijn. Het is dus niet humaan om hem toch te rijden. Wat het beste is voor je paard moet op de eerste plaats staan. Als je je eigen paard niet kunt rijden, is er misschien iemand anders die een paard voor je heeft om te rijden. Je kunt in je omgeving rondvragen of een bezoekje brengen aan de manege.
  • Heeft de dierenarts opties die de pijn van mijn paard kunnen verlichten zodat hij op de wei in ieder geval nergens last van heeft? En als dat zo is, kan ik het me veroorloven om een weidepaard te hebben tot het einde van zijn leven?
  • Als het paard de wei op kan, waar ga ik hem dan laten? Laat ik hem achter bij een rusthuis en leg ik daar het vertrouwen neer? Of ken ik iemand die een plekje in zijn achtertuin voor hem heeft? Zorg ervoor dat er een contract getekend wordt waarin staat dat het paard altijd weer bij jou terug komt.
  • Wil ik toch de medische molen in? Er zijn altijd geavanceerde behandelmethodes mogelijk, maar dat kan ervoor zorgen dat je achter blijft met een hoge rekening en nog meer slecht nieuws.
  • Wat is de kwaliteit van leven van mijn paard? Hij moet waarschijnlijk elke dag met pijn leven, wat als je zijn lijden langer maakt in plaats van zijn leven? Is het dan ethisch gezien beter om hem te euthanaseren?

Het korte antwoord op deze vraag luidt, wanneer het paard pijn heeft: ja. Als je van je dierenarts te horen hebt gekregen dat het niet meer beter wordt en je paard altijd pijn gaat hebben, is de beste optie hem in te laten slapen.

Leven in ontkenning

Sommige eigenaren kunnen emotioneel niet dealen met het idee om hun paard in te laten slapen. Ze kiezen ervoor te leven in ontkenning. Ze negeren het feit dat hun paard in de stal ligt om de pijn in zijn hoeven en gewrichten te verlichten. Of ze verkopen het paard, op bijvoorbeeld een paardenmarkt. Op die manier komt hij waarschijnlijk uiteindelijk toch in het slachthuis terecht.

Een andere optie is het paard onder te brengen bij een rusthuis. Veel van deze tehuizen zorgen goed voor je paard. Maar ook hier schuilen gevaren. Vaak kom je niet dagelijks of wekelijks langs bij je dier, waardoor je niet goed kunt controleren hoe het met je paard gaat. Er gaan een hoop horrorverhalen in de rondte over vreselijke rusthuizen... Denk dus goed na over een geschikt rusthuis. Hoe staan de paarden erbij? Hebben ze bezoekuren? Ga dan ook eens langs buiten die uren, sommige stallen zorgen ervoor dat de paarden voor het publiek prima ogen, maar als er niemand is is het doffe ellende. Zoek naar ervaringen en vertrouw op je instinct.

Als je ooit wordt geconfronteerd met een blijvend kreupel paard, vind dan het lef om de situatie vanuit alle hoeken te bekijken. Zet je emoties aan de kant en focus op het comfort en de kwaliteit van leven van je paard. Je hebt altijd gedaan wat het beste is voor je paard, stop daar nu niet mee. Je wijsheid en medeleven zijn nu het hardst nodig.

Bron: Horsechannel