Zadelmak maken opstijgen
Zadelmak maken opstijgen

Tips voor zadelmak maken

Training Dressuur Grondwerk Longeren Opvallend Jong paard starten

Het zadelmak maken van jonge paarden is een vak apart. De ervaring kan een paard voor zijn leven tekenen. Instructeur Marion Schreuder beleerde al veel paarden. Zij geeft praktische tips.

Eerst handmak maken

Neem er ruim de tijd voor om een jong paard handmak te maken. Dat houdt in: stappen aan de hand, vaststaan, poetsen en voetjes geven. Hij moet aan de hand kunnen stilstaan, achterwaarts en voorwaarts op stemcommando en aanwijzingen met je lichaam. Zo leert een paard hoe de omgang met mensen in z’n werk gaat en dat hij je kan vertrouwen. Laat hem ook aan meerdere mensen tegelijk in zijn buurt wennen, want beleren doe je met z’n tweeën.

Longeren voor de communicatie

Eerst longeren is vereist om de communicatie te ontwikkelen. Doe dit aan het halster, maximaal zo’n twee à drie keer per week. Een kwartiertje is genoeg. Eindeloos rondjes lopen is te belastend en hierdoor krijgt je paard zoveel conditie dat dat tegen je werkt als je erop gaat. Leer hem dingen op je stem, zoals overgangen maken, halthouden, naar je toe komen.

Passend zadel en bit

Gebruik een zadel dat past. Een schuivend zadel zorgt voor onbalans, waardoor een jong paard onrustig wordt. Zoek een zadel dat stil op de rug ligt. Een elastieken singel is prettig, die kun je geleidelijk aantrekken. Het bit moet ook goed passen.

Stilstaand hangen

Hang alleen aan een stilstaand paard. Het is zowel voor het paard als de ruiter ongemakkelijk. Als het paard dit toelaat, dan kun je beter rustig gaan zitten. Dan ben je meer in balans. Wen hem aan beweging op die plek tijdens het poetsen of door het dek er enthousiast op te gooien.

Te snel erop, zadelmak maken kost tijd

Een beetje spanning is in het begin normaal. Als je merkt dat een paard echt niet reageert op wat je van hem vraagt en zich niet concentreert, doe dan een stapje terug. Dan ben je waarschijnlijk te vroeg begonnen. Ga eerst weer stappen aan de hand en longeren tot hij wel naar je luistert. Dat is ook veiliger voor jezelf.