Sloot
Sloot

Pas op voor blauwalg

Nieuws

Blauwalgen komen voor in waterkolken, poelen of sloten met weinig doorstroming. Ze bloeien op bij warm en droog weer, als de watertemperatuur toeneemt en er een toevoer van voedingstoffen als fosfor en nitraat is. Dat gebeurt bijvoorbeeld als waterbronnen worden besmet met (kunst)mest of urine.


Als paarden via water blauwalgen binnenkrijgen, maakt hun spijsvertering de algencellen stuk, waardoor er een sterk gif vrijkomt. Meestal is het acuut dodelijk en worden paarden levenloos bij de waterbron gevonden. Sommige algensoorten tasten de lever aan. Is een paard nog wel in leven, dan kan de dierenarts niets anders dan zo goed mogelijk proberen de symptomen te bestrijden en ondersteunende medicatie toedienen.

Aan water is niet te zien of er blauwalgen in voorkomen. De naam is bedrieglijk: niet alle soorten zijn gekleurd en niet alle blauwgroene groeisels in water zijn blauwalgen. Er is laboratoriumonderzoek voor nodig om de aanwezigheid aan te tonen. Maar het is natuurlijk beter om te voorkomen dat je paard met verdachte waterbronnen in aanraking komt. Plaats een omheining. Zorg voor onbeperkt vers drinkwater in schone bakken, die je ook regelmatig schoonmaakt. Ga je naar een wedstrijd, neem zelf water mee of tap alleen uit een kraan. Laat je paard op vreemde plaatsen nooit uit sloten of poelen drinken.

Bron: The Horse