dorien 274
dorien 274

Editorial: Tweedehands zadel

Welzijn Hanarchement

Er is de afgelopen decennia veel meer aandacht gekomen voor het paard als individu. Dit heeft een positief effect op paardenwelzijn. Ook op het gebied van het laten aanmeten van een zadel zijn grote stappen gemaakt. De effecten van een slecht passend zadel kunnen desastreus zijn, ook daarvan is iedereen inmiddels overtuigd.


We vroegen het onze lezers in een enquête met de titel ‘een tweedehandsje: go or no go’. Het antwoord van de 1673 respondenten was duidelijk: 90% staat positief tegenover de aanschaf van een tweedehands zadel. Dit terwijl de aankoop van een tweedehandszadel volgens één van de geïnterviewde zadelpassers ‘behoorlijk complex’ is. Eigenlijk zou je letterlijk kunnen stellen: het is heel lastig om door alle bomen het bos te blijven zien. Als je net denkt te weten dat jouw paard boommaat medium, medium-wide of wide heeft, ben je nog niets verder. Deze maten zijn niet bij elk zadelmerk hetzelfde.

Daarbij komt dat je als leek niet kunt zien of de boom in een tweedehands zadel verbogen of gebroken is. Even doorvragend in de enquête blijkt dat ruiters die pertinent niet kiezen voor een tweedehands zadel, het getob met een miskoop van dichtbij hebben meegemaakt. En daar helpt ‘een extra bontje’ onder het zitvlak helemaal niets aan.

Tweedehands zadel aanmeten

Het laten aanmeten van een nieuw zadel is een secuur werkje. Waarom dan toch de keus voor een tweedehandszadel? Natuurlijk speelt de prijs een rol, maar een miskoop blijkt – zeker in het geval van een zadel – duurkoop. Zeker wanneer je paard langere tijd de ongemakken die veroorzaakt worden door het slecht passende zadel niet laat zien.

Deskundigheid

Uiteindelijk komt het erop neer – en dat geldt zowel bij de aanschaf van een nieuw of tweedehands zadel – dat je een deskundige zadelpasser in de arm neemt. Iemand met meer kijk op de zaak dan een welwillende instructeur of stalgenoot. Een erkende zadelpasser, die opgeleid is om het zadel op de paardenrug in allerlei situaties te bekijken en scherp let op de reacties van je paard. Iemand die ziet wanneer zowel jij als je paard ontspannen reageren op het nieuwe zadel. 

Maar dit is ook iemand die kritisch kijkt naar wat er wel en niet aangepast kan worden aan een zadel. Kortom: iemand met een langetermijnvisie die verder gaat dan alleen het verkopen van een zadel, namelijk het welzijn van het paard. En dat is misschien wel één van de grootste stappen voorwaarts die we met zijn allen de laatste tien jaar hebben gemaakt. Ruim 75% van de leden van ons Bit & Cap platform weet bij de aankoop van een (tweedehands) zadel de weg naar een erkende zadelpasser te vinden!