Beselin II
Beselin II

‘We willen het leven een beetje makkelijker maken’

Welzijn

De Zweedse dokter Erland Beselin staat aan de basis van de ontwikkeling van de producten van Back on Track. Dankzij zijn kennis en meer dan 35 jaar ervaring in klinische studies slaagde hij erin producten te laten ontwikkelen met een therapeutische werking. Zijn doel: het leven van zowel mensen, paarden als honden een stukje makkelijker maken.

Dr. Beselin promoveerde op het gebied van transplantimmunologie. Onderzoeken op dit vlak spitsen zich toe op het verkleinen van de kans op een afweerreactie van het immuunsysteem bij een transplantatie van weefsel of organen. Dr. Beselin besteedde vervolgens het grootste deel van zijn leven aan het beoordelen van klinische proeven en het testen van nieuwe geneesmiddelen.

Collega met knieblessure

Ruim twintig jaar geleden kwam hij in China voor het eerst in aanraking met lange golf infraroodstraling. Dr Beselin: “We waren op een handelsbeurs in China waar we een redelijk simpele knieband kregen uitgereikt van een exposant. Een collega van mij besloot de knieband te gaan testen. 

Hij had door een oude hockey blessure, opgelopen in zijn jeugd, vaak last van chronische pijn aan zijn knie. Mijn collega vertelde dat de pijn bij het gebruik van de kniebeschermer steeds draaglijker werd. Maar, zodra hij ermee ophield, keerde de pijn terug. Het effect van de kniebeschermer bij mijn collega wakkerde mijn interesse aan. Ik besloot het verder te onderzoeken.” 

Dr. Beselin raakte geïntrigeerd door het positieve effect dat infrarode warmte heeft bij inspanning op zowel mensen als dieren: de infrarode warmte bevordert de bloedsomloop en de soepelheid van pezen, banden en spieren. Het positieve effect nadien is naast een zeer ontspannen gevoel, een sneller herstel van de inspanning.

Pijnstillende klei

Ook tijdens zijn eigen studies kwam dr. Beselin uit in China. Hij raakte bijzonder geïnteresseerd in de pijnstillende eigenschappen van sommige soorten klei. Het gaat hierbij om kleisoorten die metaaloxiden bevatten. Metaaloxiden reflecteren de lichaamswarmte op een manier die de bloedstroom en lichaamscelactiviteit stimuleert, waardoor ze als pijnstillende therapie kunnen worden ingezet.

Back on Track

Dr. Beselin ontdekte dat jaren terug Chinese artsen een specifiek mengsel gebruikten van gemalen marmer bij het bestrijden van pijn. De mineralen in het mengsel werkten positief bij ontstekingen in de spieren en gewrichten. 

Dr Beselin was overtuigd en zag mogelijkheden om deze kennis te gebruiken door fijne mineralen in kunststof garens te verwerken en hiermee producten tegen pijn en ontstekingen te ontwikkelen. Dr. Beselin: “Na een klinische studie samen met een dierenarts in 2000 lanceerden we onze eerste range producten. Mensen met chronische pijn in schouder, elleboog en knie werden geselecteerd om de producten te testen. 

Toen na enige tijd testen de meeste testers verlichting van pijn en zwelling meldden, werd de ontwikkeling van mineraal-wellnesstextiel gelanceerd. De traditionele Chinese geneeskunde en de moderne techniek van fabricage van hoog technologische kunststoffen werden gecombineerd in een nieuw garen: Welltex®.

Drie sleutelwoorden

“Prepare, Perform, Recover zijn de sleutelwoorden van ons bedrijf. We zijn ervan overtuigd dat onze producten van grote toegevoegde waarde zijn voor veel paarden, honden en mensen. In de afgelopen decennia hebben we gezien hoe onze Welltexproducten kunnen helpen bij verschillende soorten behoeften. 

We leren elke dag nieuwe dingen van onze klanten en dat ervaren we als de grote kracht van onze producten. Het mooie is dat je deze therapeutische producten probleemloos je hele leven lang kunt gebruiken. En wij zijn dankbaar en blij dat we op deze manier het leven van mensen, paarden en honden een beetje makkelijker kunnen maken!”