BC-8470
BC-8470

Schilfers op het pijpbeen: zes feitjes over ‘cannon dermatitis’

Welzijn Opvallend Verzorging Veterinair

Vervelende huidaandoeningen op de benen, zoals mok en rasp, worden vooral veel gezien bij sokkenpaarden. Er bestaat echter ook een huidaandoening die juist veel vaker bij warmbloeden voorkomt: ‘cannon dermatitis’. Deze kwaal veroorzaakt schilfertjes op de voorkant van het pijpbeen.

 Je ziet cannon dermatitis het vaakst op de achterbenen en vooral witte benen blijken er bijzonder gevoelig voor. Wat is cannon dermatitis en wat kun je eraan doen? Bit zet zes feitjes voor je op een rij...

1. Cannon dermatitis is geen mok of rasp

In tegenstelling tot vaak het geval is bij mok of rasp (mok hoger op het been) ontstaat cannon dermatitis niet door bacteriën of schimmels. Wel kan een schimmel of bacterie de aandoening verergeren.

Cannon dermatitis komt opvallend vaak voor bij volbloeden en arabieren, maar wordt ook regelmatig gezien bij warmbloedpaarden. De schilfertjes ontstaan door een overmatige productie van talg. De huid is verder niet rood of beschadigd. Bij paarden met witte benen ziet de uitslag er vaak uit als zwarte spikkels.

2. Cannon dermatitis is onschuldig

In principe kan cannon dermatitis geen kwaad, zolang de benen maar regelmatig geborsteld worden. Jammer genoeg is de aandoening niet te genezen, maar je kunt de schilfertjes met wat extra aandacht redelijk onder controle houden. Wanneer je cannon dermatitis op z’n beloop laat, kan de huid door nattigheid, schimmels of bacteriën tóch ontstoken raken.

3. Cannon dermatitis ontstaat niet door urine

Door veel mensen wordt gedacht dat cannon dermatitis wordt veroorzaakt door druppels urine die opspatten tegen de benen en daarom vooral bij ruinen en hengsten voorkomt. Het tegendeel blijkt waar: de schilfers komen namelijk ook bij merries voor, waarbij opspattende urine geen rol kan spelen. Urine kan wel andere vormen van huidirritatie veroorzaken, dus het is sowieso verstandig om urineplekken altijd schoon te maken. 


4. Cannon dermatitis kun je verwijderen met een rosborstel

Het kan geen kwaad om de schilfertjes voorzichtig met een (rubberen) rosborstel te verwijderen. Je borstelt daarmee het overmatige talg en de huidschilfers die hieraan blijven plakken weg. De schilfers wegpoetsen doet geen pijn, maar pas wel op dat je niet te hard poetst, want dan kun je de huid alsnog beschadigen. Mocht dat gebeuren, dan kan het (net als bij normale wondjes) geen kwaad om een beetje antibacteriële zalf of betadine op de beschadiging te smeren. 

5. Anti-roos shampoo helpt cannon dermatitis verminderen

Cannon dermatitis lijkt een beetje op roos bij mensen en daarom is anti-roos shampoo bijzonder effectief. Door af en toe de benen te wassen met een milde keratolytische shampoo kun je de hoeveelheid schilfertjes flink verminderen. Was de benen ook weer niet te vaak: dit kan de huid uitdrogen, waardoor het alleen maar meer talg gaat produceren. Daarmee werk je de aandoening juist weer in de hand.

6. Cannon dermatitis kan haaruitval veroorzaken

Op de huid die is aangedaan door cannon dermatitis groeit doorgaans minder of helemaal geen haar. Het is daarom een goed idee om deze kale plekjes in te smeren met een zinkhoudende zalf, die de huid soepel houdt en de haargroei stimuleert. 

Heb je het idee dat de schilfertjes of de haaruitval verergeren, of raakt de huid toch geïrriteerd, neem dan altijd contact op met je dierenarts voor medisch advies. 

Bron: Bit & Cap

BC-8467
BC-8473