drachtig
drachtig

Onbeperkt ruwvoer vergroot vruchtbaarheid merrie

Welzijn Opvallend Voeding Fokkerij Wetenschap

Wil jouw merrie maar niet drachtig worden? Probeer eens of het wel lukt als ze onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer. Onderzoek suggereert dat fokmerries vruchtbaarder zijn wanneer ze continu op het gras of hooi staan.

In de studie bleek dat de kans op dracht 47 procent hoger was bij de Arabische merries die 23 uur per dag konden eten, in vergelijking tot de groep paarden die maar 17 uur per dag toegang had tot ruwvoer. Het onderzoek werd uitgevoerd door Martine Hausberger, directeur van het Laboratorium van Dierlijke en Menselijke Ethologie, een onderdeel van het Franse Nationale Onderzoekscentrum. Hausberger werkte samen met Haifa Benhajali van de Universiteit van Tunis, Tunesië.

Natuurlijk eetgedrag

“Wanneer we dichterbij het natuurlijke eetgedrag van paarden komen, kan dit een makkelijke manier zijn om de reproductie van gedomesticeerde paarden te verhogen”, vertelt Hausberger.
In hun studie volgden Hausberger, Benhajali en hun collega’s honderd Arabische fokmerries, die gestald staan vlakbij Tunis. Al de paarden kregen tien kilo hooi en vier kilo gerst op een dag. De merries stonden ‘s nachts in individuele stallen en overdag stonden ze zes uur in de groep. De onderzoekers volgden de merries tijdens het dekseizoen, van april tot medio juli. Een uur per dag werd er iets met de merries gedaan en kregen ze dus geen voer.
Voor het experiment kreeg de helft van de merries hun volledige portie hooi in de stal en kregen ze wanneer ze in de groep stonden alleen wat water en gras, dit was de 17-uurs groep. De andere groep - die de 23-uurs groep werd genoemd - kreeg de helft van hun portie hooi in stal en de andere helft wanneer ze in de groep stonden. Het hooi werd gevoerd in hooinetten zodat men zeker was dat elk paard genoeg kreeg en er niet te snel gegeten werd.

Hoger vruchtbaarheidspercentage

Uit de studie bleek dat merries met 23-uurs toegang tot hooi een hoger vruchtbaarheidspercentage hadden dan de merries met beperkte toegang. 81 procent van de merries waren medio juli drachtig, in de 17-uurs groep was dit slechts 53 procent. In de 23-uurs groep was 59 procent na de eerste inseminatie drachtig, in de 17-uurs groep slechts 32 procent.
Het team ontdekte volgens Hausberger ook meer afwijkingen aan de cyclus bij de merries met beperkte toegang. Het viel de onderzoekers ook op dat de merries met onbeperkte toegang tot ruwvoer beter in conditie bleven.

Stress en stofwisseling

De onderzoekers voegen toe dat verminderde stress en verbeterde stofwisseling de meest aannemelijke redenen zijn voor het significante verschil in vruchtbaarheid. Wanneer paarden grote hoeveelheden ruwvoer met een aantal uur tussenpauze krijgen, kan dat stress en maagzweren veroorzaken. Er is echter meer onderzoek nodig om de exacte mechanismen die ten grondslag liggen aan dit fenomeen te begrijpen.
“Wat we wel weten is dat dit volledig op één lijn zit met eerder onderzoek. Daaruit bleek dat het welzijn van paarden verbetert wanneer ze langere periodes mogen eten, zoals ze doen in de natuur”, aldus Hausberger. “Wanneer we paarden toestaan te doen wat natuurlijk voor ze is, lijken ze beter af te zijn. Verbeterde vruchtbaarheid is slechts één van de vele voorbeelden.”
Bron: The Horse