Kruising Kari
Kruising Kari

De Kruising: Andalusiër x Haflinger

Recreatie Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Isha, een kruising tussen een Andalusiër en een Haflinger.

Naam: Isha
Leeftijd: 9 jaar
Geslacht: Merrie
Kleur: Vos op het paspoort
Stokmaat: 1.54 m

Isha is het paard van Kari Reijnders. “De vader van Isha is een Andalusiër, de moeder is een Haflinger. Het resultaat is een enorm aparte verschijning, op wedstrijd valt ze altijd op. Overal waar ik met haar kom krijg ik de vraag wat voor ras ze nou precies is. Een Haflinger raden mensen soms nog wel, een Andalusiër niet! Isha is bewust gekruist, al weet ik niet met welk doel precies.”

Kari en Isha doen eigenlijk alles samen. “Op het moment rijden we L1-dressuur, al kent Isha de oefeningen tot de M-klasse. Sinds een jaar springen we fanatiek. Wekelijks gaan we samen naar buiten en af en toe doen we grondwerkoefeningen. Een paar maanden geleden hebben we meegedaan aan een endurancewedstrijd en ik zou heel graag nog meedoen aan een oefencross met Isha. We zijn beide echte allrounders, geen uitblinkers, maar we kunnen alles en houden van afwisseling.”

Bouw & karakter

“Isha is barok gebouwd. Ze is compact en stevig, maar wel sierlijk. Ze meet 1.54 meter, maar oogt groter. Ze heeft een flinke bos manen en staart. Haar kleur is typisch voor de Haflinger, qua bouw is ze een totale mix. Ze heeft de billen van een Haflinger maar de benen van een Andalusiër. Verder zit alles er een beetje tussenin.”

“In haar gangen zie je vooral de Andalusiër terug, al helemaal als ze erg heet is. Ze heeft veel knieactie en dribbelt een beetje. Qua karakter is ze ook echt een mix: de nuchterheid en lompheid van een Haflinger, maar ze kan heet en sensibel zijn als een Andalusiër. Ze is enorm werkwillig met onuitputtelijke energie, maar kan ook ontzettend eigenwijs en dominant zijn.”

“Ze is ontzettend nuchter en enorm sensibel tegelijk. Het ene moment is ze de rust zelve, het andere moment is ze helemaal hyper. Vooral onder het zadel komen deze verschillen vaak tot uiting Ze kan van het een op het andere moment een totaal ander paard zijn. Soms is dat wel lastig, maar dit maakt haar ook heel leuk en uitdagend. Deze wisselingen zijn wel erg voorspelbaar en is ze goed te controleren, ook als ze erg heet is.”

Band

Kari vertelt: “Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad met een paard als met haar. Ze is ontzettend lief in de omgang en houdt enorm van knuffelen. We vertrouwen elkaar volledig. Ik durf alles met haar, van boomstammen springen in het bos tot zonder zadel een lange buitenrit maken. En wanneer Isha iets spannend vindt durft ze ook op mij te vertrouwen.”

“We zijn een hecht team. Ik heb haar op haar 4e zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. De training heeft tot haar achtste op een laag pitje gestaan, sinds een jaar zijn we pas echt fanatiek samen. Ondanks dat ze niet het grootste talent is pakt ze alles super snel op door haar werkwilligheid en enthousiasme. Ik ben benieuwd hoe ver we samen gaan komen.”

Vind je de kruising Andalusiër x Haflinger een aanrader?

“Ik ben deze kruising zelf nog nooit tegengekomen! Ik heb ook nog nooit van iemand gehoord dat ze de kruising kende. De meeste mensen zijn erg verrast als ik vertel over deze kruising, dus ik denk niet dat het vaak voorkomt.”

Kari vindt de kruising Andalusiër x Haflinger wel een echte aanrader. “Ik heb nog nooit een kruising Andalusiër x Haflinger gezien, maar als ze hetzelfde karakter en de bouw hebben die Isha heeft, dan is het zeker een aanrader. In dit geval is het resultaat een super veelzijdig, werkwillig en betrouwbaar paard. Vooral geschikt voor een ruiter die ook veel van afwisseling houdt en alles wil proberen. Ook met ambitie kun je met deze kruising een hoop bereiken.

Bron: Bit & Cap

De-Kruising-Kari-Reijnders-5
De-Kruising-Kari-Reijnders-6
De-Kruising-Kari-Reijnders-7