Afkes blog afke boekenblog
Afkes blog afke boekenblog

Vrijheidsdressuur voor paard en pony

Nieuws
Met mijn eerste pony heb ik alleen gegaloppeerd en gesprongen. Stappen ging me te langzaam en draven was ook saai. Poetsen, zadelen en uitstappen deed mijn jongere zusje. Ik moest de pony namelijk met haar delen. Dit leek mij een prima verdeling. Van grondwerk had ik nog nooit gehoord.
Ik heb veel geleerd, maar grondwerk heb ik ook met mijn laatste eigen paard niet gedaan. Ik weet wel waarom. Bij het horen van grondwerk, vrijheidsdressuur of elk ander onderdeel aan de hand kreeg ik beelden van geitenwollensokken en net iets te blije instructeurs. En ik had ook geen paard gekocht om ernaast te gaan lopen.
Laat me nu dan met plezier door het stof gaan, want wat is grondwerk toch ongelooflijk praktisch en plezierig. Dat bevestigt ook het nieuwe boek van Sigrid Schöpe. Enthousiast moedigt ze lezers aan om ballonnen, grote ballen, kleurrijke pionnen en zeiltjes mee te nemen naar de rijbaan. Vervolgens laat ze zien hoe deze vrolijke attributen van pas komen bij grondwerk of obstakeltraining. Daarnaast legt ze uit hoe ze haar paarden (en wellicht die van jou) kan leren knielen, zitten en in de Spaanse pas lopen. Ze leert de paarden zelfs te helpen bij het opruimen van al die pionnetjes door ze te leren apporteren.
Wat is hier zo praktisch aan? Schöpe schrijft: “Anders dan bij het rijden kun je je paard bij grondwerk veel beter observeren.” Je ziet dus of hij gespannen, nieuwsgierig of onzeker is en of hij het leuk vindt. En dit kun je gebruiken om de band te versterken.
Na het lezen van het boek weet ik dit:
  • Mijn paard had op een leuke manier kunnen leren de bloempotten naast de ring te negeren.
  • Trailerladen was vast eenvoudiger geweest als ik met mijn paard aan de hand had gewerkt.
  • Ik had zoveel meer plezier met mijn pony kunnen hebben. En met mijn zusje! Want grondwerk hadden we misschien samen kunnen doen.
  • En ik weet ook dat het maar goed is dat ik niet weet wat mijn pony van mijn kunsten vond.

Bit mag drie exemplaren weggeven van Media Boekservice. Is dit boek echt wat voor jou? Vertel hieronder wat het bij jou losmaakt en maak kans. Deelnemen kan tot 4 november.

Titel: Vrijheidsdressuur voor paard en pony. Gymnastiseren-Motiveren-Samenwerken. Schrijfster: Sigrid Schöpe Uitgever: Media Boekservice ISBN nummer 978-90-5600-019-6 Prijs: € 12,95
Vrijheidsdressuur boek
boekenblog
boekenblog