konikpaarden oostvaarsplassen
konikpaarden oostvaarsplassen

Bezoek aan Konikpaarden in Oostvaardersplassen

Nieuws

Ellenlange discussies op internet, een actiegroep die een stille tocht houdt voor de slachtoffers, het natuurgebied ‘De Oostvaardersplassen’ komt vaak negatief in het nieuws. De grote grazers, waaronder een kleine duizend Konikpaarden, zouden een erbarmelijk bestaan leiden. Ernstige kreupelheden door verwaarloosde hoeven en een ellendige hongerdood, dat zou hun lot zijn. Dirk Willem Rosie (algemeen hoofdredacteur Eisma Horsesmedia) ging op onderzoek uit en fotograaf Arnd Bronkhorst legde de feiten vast op (video)camera.




Boswachter van Staatsbosbeheer Hans Breeveld en zijn collega Jan Griekspoor rijden op aanwijzing van Dirk Willem Rosie langs verschillende groepen Konikpaarden. Het blijken verzamelingen van harems te zijn, elk met een leidhengst die de merries dekt en die bij de verdediging van zijn vijf of zes merries hulp krijgt van enkele bijhengsten. Hoewel de Koniks soms in verzamelingen van wel honderd stuks samen optrekken, heerst er een absolute rust. De paarden staan er gezond en weldoorvoed bij, slechts bij een enkel oud paard zijn de ribben zichtbaar. “Maar je moet je wel realiseren dat we geen normale winter hebben gehad”, zegt Hans Breeveld. “Normaal gesproken teren de dieren in de winter in. Wij zijn van mening dat dit puur natuurlijke processen zijn. Uiteraard kan voedselschaarste in pittige winters ook leed veroorzaken. Als het vet onder de huid en rond de organen is verbruikt, is er nog een derde fase van vetverbranding, dan komt het beenmerg aan de beurt. Maar voor het zover is, hebben wij allang ingegrepen.” In het gebied sterft maar iets meer dan tien procent van de dieren een natuurlijke dood. De overigen sterven door ingrijpen van Staatsbosbeheer. “Een dier doodschieten vinden wij echt niet leuk, maar we doen het wel om leed te voorkomen.”

Als Dirk Willem Rosie terugrijdt, ontstaat er voor het eerst enige activiteit in de verder zo rustige Konikgemeenschap. Een groep van meer dan honderd paarden komt in beweging en draaft eendrachtig voor de auto uit. Het zijn gezonde dieren die hun natuurlijke gedrag volop kunnen ontplooien. En niet één van hen draaft onregelmatig.



 Bron: Horses.nl
oostvaardersplassen konik koninkpaarden wild