adelinde training
adelinde training

Rijden alsof het ‘vanzelf’ gaat

Nieuws

Als je een proef van Adelinde of Charlotte bekijkt, lijkt het allemaal zo simpel. Het is net of alles vanzelf gaat. En dat is nu precies wat een topruiter een topruiter maakt. Rust, regelmaat en controle zijn belangrijk, maar hoe bereik je dat?


Het mag dan lijken of alles vanzelf gaat en de ruiter eigenlijk niets hoeft te doen, iedereen die zelf paardrijdt weet dat dat niet zo is. Juist op het hoogste niveau is paardrijden topsport, de kunst is alleen om zo min mogelijk te laten zien dat je als ruiter aan het werk bent. Voor je het punt hebt bereikt waarop het er uit ziet alsof je ‘alleen nog maar op je paard hoeft te zitten’, ben je heel wat jaren verder. De volgende tips helpen je op weg naar een mooie proef vol kalmte, regelmaat en soepele overgangen.

Werk aan een constant tempo


Als je paard in een constant tempo loopt en dus meer ritme in zijn gangen heeft, kom je in een soort flow. Werk aan een constant tempo door been- en teugelhulpen te combineren. Geef geen beenhulp en een ophouding tegelijk, dit is verwarrend voor je paard. Met een halve ophouding bijvoorbeeld, voorkom je dat je paard onder je uit loopt. Zorg dat je zo’n hulp duidelijk geeft maar wel op tijd weer toestaat met je hand, zodat je voldoende impuls behoudt. Veel overgangen rijden helpt je meer controle te krijgen over het tempo. Meer tips voor vloeiende overgangen vind je hier.

Werk aan je onafhankelijke zit


Als je een onafhankelijke zit hebt, betekent dit dat je al je verschillende lichaamsdelen afzonderlijk van elkaar kunt gebruiken. Hierdoor kun je dus bijvoorbeeld een beenhulp geven zonder ook je handen te bewegen. Je gaat mee in de beweging van je paard, waardoor je hem niet stoort maar wel voldoende contact houdt om met hem te communiceren. Toeschouwers zien dan nauwelijks dat jij als ruiter allerlei hulpen geeft, precies wat we willen bereiken. Ontspanning is hierbij heel belangrijk, alleen dan kun je soepel meegaan in de beweging van je paard.

Werk aan de rechtheid van je paard


Merk je dat een bepaalde oefening op de ene hand makkelijker gaat dan op de andere hand? Dit kan te maken hebben met de natuurlijke scheefheid van je paard. Dit betekent dat je paard, net als veel mensen, een voorkeur heeft voor een bepaalde kant. Als je hier niets aan doet, zullen je oefeningen nooit op twee handen echt soepel en regelmatig verlopen. Onthou dat jouw houding en zit ook van invloed zijn op de rechtheid en balans van je paard.

Blijf communiceren


Om soepele overgangen en figuren te rijden en het daarin net te laten lijken of je bijna niets doet, is het belangrijk goed te blijven communiceren met je paard. Bereid je paard voor op wat je van hem gaat vragen, bijvoorbeeld door een halve ophouding om hem alert te maken op wat er komen gaat. Als je paard voorbereid is, zal hij beter reageren op een subtiele hulp en zal de overgang van de ene naar de andere oefening veel soepeler gaan. Maak hierbij ook gebruik van zit- en gewichtshulpen.

Oefenen, oefenen, oefenen


Tja, het gaat nu eenmaal niet vanzelf. Door veel te trainen zul je merken dat oefeningen steeds makkelijker gaan en het dus meer lijkt alsof het vanzelf gaat. Probeer in je training steeds langere constante stukken te rijden. Begin simpel en wanneer je merkt dat je paard netjes constant en in balans blijft lopen, bouw je het op door meer overgangen en figuren toe te voegen. Iemand vragen om je training of proeven te filmen is ook een goede tip, dan kun je het zelf nog eens kritisch terugkijken. Je ziet dan van alles waar je je misschien niet eens van bewust was.

Bron: Horselistening/Bit Magazine