angst
angst

2000 paarden geëvacueerd door bosbranden

Nieuws

In Zuid-Australië zijn ongeveer 2000 paarden geëvacueerd vanwege de snel oprukkende bosbranden. Paarden uit de heuvels van Adelaide en het zuidoosten van de staat zijn ondergebracht in parken, sportvelden, dierenklinieken, racebanen en privéterreinen die buiten de gevarenzone liggen.


Op het Morphette paardenrace terrein zijn meer dan vierhonderd stallen beschikbaar gemaakt voor paarden die geëvacueerd moeten worden.

Paardeneigenaren die hun paarden niet zelf konden vervoeren, werden geholpen door vrijwilligers. Toch konden niet alle paarden geëvacueerd worden. De branden zijn nog niet onder controle en veel landeigenaren weten niet hoe hun achtergelaten paarden er aan toe zijn. Mogelijk komen zij om in de brand, hopelijk slaan ze op de vlucht.

Paarden die zijn blootgesteld aan rook en vuur moeten de komende dagen meerdere malen gecontroleerd worden. Sommige gezondheidsproblemen door rook worden namelijk pas na enkele dagen zichtbaar. De organisatie Horse South Australia belooft iedereen de komende dagen te helpen met medische hulp voor de paarden. Ook staan zij paardeneigenaren bij in hun onzekerheid en verlies. Het herstel van het land en de voorzieningen zal nog maanden duren.

De branden woeden ten noordoosten van de stad Adelaide en hebben al 12.000 hectare natuur en weilanden in de as gelegd. Sinds afgelopen vrijdag zijn zo’n veertig woningen afgebrand en meerdere gewonden gevallen, voornamelijk brandweermannen. Eind deze week worden lagere temperaturen verwacht en hoopt men de brand onder controle te krijgen.

Bron: Horsetalk, Nu.nlHorses